Hur ofta skrattar du? Jag menar inte fnissa nu utan verkligen skratta, sådär bullrigt och befriande högljutt så du nästan gråter? Ja, du vet vad jag menar! Det kanske inte alltid låter så fint när man skrattar sådär men det finns en befrielse i det som är smittsamt. Som gör att andra också faller in och börjar skratta. För vissa kommer ett skratt ganska naturligt. För andra så kanske det krävs något extra för att man ska dra på mungiporna. I det här inlägget tänkte vi skriva om hur just du kan hitta sakerna som får dig att skratta och sedan några tips på hur du ska kunna få in mer skratt i din vardag.

Det sägs ju att ett gott skratt förlänger livet och indirekt så stämmer det faktiskt. Humor är en stor del av att vara människa och att skratta har många hälsofördelar. När vi skrattar utsöndras endorfiner i kroppen och stresshormonet kortisol minskar. Detta leder i sin tur till ett stärkt immunförsvar, stabilare blodtryck och starkare organ. Man sover också bättre och får mer energi. Dessutom har endorfiner en smärtstillande funktion så om du eller någon i din omgivning har ont, försök gärna få hen att skratta. Det kan ju inte göra mer skada, eller hur?

Skratt har också en social funktion, det för oss människor samman och humor förenar oss i gemenskap vilket ger näring till vårt sociala skyddsnät. För dig som inte tidigare hört ordet socialt skyddsnät så består det av familj, vänner och bekanta. Kort sagt det sociala kapital du har runt dig och som fångar dig när du faller. Därav ordet nät! Men tillbaks till skrattet. Kan du tänka dig en vänskap utan skratt, tjo och tjim? Det låter väldigt trist, eller hur? Som människor tenderar vi att söka oss till andra som delar samma humor och inte allt för sällan är en av kriterierna, när man vill finna en partner, just att man måste kunna skratta ihop.

Men sedan finns det människor som kan ha svårt för att skratta. Detta behöver inte betyda att de saknar humor utan att de kanske upplever att sitt skratt låter fult, att man inte vill dra uppmärksamheten till sig eller att man är blyg. Kanske har man blivit uppfostrad att synas men inte höras, något som var vanligare i äldre generationer. Eller så har man lättare att slappna av och skratta när man är med de närmaste vännerna. Så innan du avfärdar en person med att ”hen har ingen humor”, fundera på om det kan finnas någon annan faktor som spelar in.

Men om vi går tillbaks till dig som läsare, vad får dig att skratta? Vi tycker att du ska göra en lista på vad som får dig att brista ut i ett sådant där härligt förlösande skratt. Tips på saker som kan vara med på listan är;

Youtubeklipp (gärna specifika sådana som är lätta att hitta tillbaks till!)

Roliga filmer

Grannens hund

Kompisgänget som alltid får dig att skratta

Ett semesterminne

En dramatisk upplevelse som i efterhand blivit något man skrattar åt

Kortfilmer på Facebook

Gamla skolkataloger

…ja, det kan vara vad som helst!

När du gjort denna lista blir nästa steg att föra lite anteckningar kring punkterna. Specificera exempelvis vilka youtube klipp du tycker är roliga, spara de roliga filmklippen på Facebook och skriv ner dina tankar och känslor du får när du tittar i de gamla skolkatalogerna. För när du har en dålig dag eller saker och ting känns tufft så kan du ta fram dessa anteckningar och titta på dem.

Skulle du vilja arbeta mer fokuserat så testa följande övning! Innan du somnar på kvällen reflekterar du över när du skrattat under dagen och varför. Vad var det som fick dig att dra på mungiporna? Skriv ner detta i en anteckningsbok och försök göra detta varje kväll i en månad. Då kommer du se att varje dag, i stort sett, bjuder på något som får dig att skratta och le. Dessutom får du återuppleva allt det roliga igen, skratta lite extra och lägga på ytterligare några år i livet. Det låter väl inte helt fel? 

Kära läsare, ta hand om dig tills vi hörs igen och kom ihåg att skratta mycket!