Kära läsare, jag hoppas att du haft det riktigt bra sedan vi senast hördes av här på bloggen. Ett av MammaHjärtats syften, som du kunde läsa om i förra inlägget, är att öka medvetenheten om under vilka tuffa omständigheter många ensamstående lever i idag. Framförallt finns det många som rent ekonomiskt har det tufft. Visste du tex. att det är 2 % av svenskarna som uppger att de har svårt att få ekonomin att gå ihop i slutet av varje månad? Känner du igen dig i det? Att inte ekonomin räcker till menar jag?

Det är nog många som gör det och därför höjer man lite på ögonbrynen åt att procent siffran är så låg, endast 2 %. Om vi skulle jämföra med våra grannländer ligger vi ungefär lika, mellan 2 – 5 % faktiskt. Två procent låter inte så värst mycket, men utslaget på vår befolkning så blir siffrorna plötsligt mycket större. En av de grupper som är mest utsatt inom dessa två procenten är ensamstående föräldrar.

Låt oss se på det på detta sättet. Om man skulle zooma in de där två procenten för att se vilka grupper som finns där så kan man se att hela 8% utgörs av just gruppen ensamstående föräldrar. Återigen, kanske inte 8% låter så mycket men bakom den siffran döljer sig tusentals ensamstående som varje månad har en klump i magen för att det inte ska gå ihop. Som inte kan köpa fredagsmys och där ett Lisebergs besök inte är att tänka på trots att sommaren står för dörren.

Många härliga initiativ har startats för att stötta denna grupp. Att samla ihop till matkassar och fredagsmys har varit ett av dem och som fått fantastiskt uppsving genom sociala medier. Precis som MammaHjärtat är initiativen tagna med kärlek och en vilja att hjälpa där man kan. Men med handen på hjärtat så krävs det helt andra insatser för att kunna minska dessa 8% och skapa långsiktiga lösningar.

För visste du att ensamstående föräldrar dessutom är särskilt utsatta när det gäller fysiska och psykiska problem? Den ständiga pressen från ekonomin blandat med känslan av otillräcklighet tär på både mammor och pappor. Lägg till avsaknaden av sömn och egentid så blir det snart ohållbart. Den psykiska och fysiska inverkan är mycket stor och det finns enorm risk för utbrändhet och utmattning.

MammaHjärtat tycker det är viktigt att lyfta denna problematik då andelen ensamhushåll med barn har ökat de sista decennierna. Därför vill MammaHjärtat höra från just DIG vad du har för erfarenhet av att vara förälder och leva tight ekonomiskt. Är du också en av alla dem som behöver neka ditt barn med orden, ”vi tar det en annan gång” för att du inte vill säga att det inte finns pengar? Hur har detta påverkat dig och din familj? Svaren förblir givetvis anonyma men ack så viktiga, både ur igenkänningsfaktor och upplysning för allmänheten. Maila in din upplevelse till info@mammahjartat.se

Vi sätter punkt här för denna gång. Kära läsare, må bäst och ta hand om dig tills vi ses igen! Nästa vecka med ett nytt aktuellt ämne!

P.s

Är du intresserad av att läsa vilka studier som ligger till grund för detta inlägget? Du finner dem här;

http://www.scb.se/Grupp/Valfard/_Dokument/BE0801_2003K0…TI_09_A05ST0304.pdf

http://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/levnadsforhallanden/levnadsforhallanden/ undersokningarna-av-levnadsforhallanden-ulf-silc/pong/statistiknyhet/undersokningarna-av- levnadsforhallanden-ulfsilc/