”Förr gjorde jag upp planer två år i förväg, idag försöker jag leva i nuet istället!”

Beatrice Larsson blev mamma när hon var 22 år, en dröm som gick i uppfyllelse och som hon under lång tid längtat efter. Men drömmen slogs i spillror av en plötslig separation som tvingade henne att stå på egna ben och dela sitt föräldraskap mitt itu. Läs om hennes kamp tillbaks till vardagen, att hitta sig själv igen efter ett långvarigt förhållande och givetvis, hennes erfarenheter från den populära serien Ensam mamma söker.

Beatrice är ett välbekant ansikte för många, under hösten har vi kunnat följa henne i TV-serien Ensam mamma söker där hon medverkat i hopp om att finna kärleken på nytt. När Mammahjärtat möter henne har det sista avsnittet ännu inte sänts och Beatrice får inte avslöja något på förhand.
– Ensam mamma söker har varit en fantastisk resa på många sätt. Det har bland annat hjälpt mig att hitta mig själv igen vilket jag är så tacksam för!

Beatrice, som är ensamstående med sin son Leonel på 3,5 år, hade inga som helst planer på att vara med i tv-serien. Det var en av hennes bästa vänner som peppade henne att söka och plötsligt gick allt väldigt fort.
– En kväll gick jag in på deras hemsida och vips så hade jag spelat in en film om mig själv som jag skickade in. Morgonen därpå ringde castingen och ville ha en telefonintervju och efter bara några dagar började vi med att spela in trailern. Jag hann inte tänka alls, det gick av bara farten! säger Beatrice och skrattar.

Att vara med i en tv produktion är en annorlunda upplevelse för många och även för Beatrice, som ändå tog det hela med ro.

– Det var en jättenyttig erfarenhet och visst, det är inte alltid roligt att se sig själv på film men jag tycker att bilden av mig är ärlig! Den stämmer överens med den jag är i verkligheten. Hon fortsätter,

– Även om det var jättekul att medverka i programmet så var det stundtals mentalt påfrestande. Framförallt för att jag hela tiden var tvungen att vara närvarande. Det är en sak att dejta en kille och sedan minnas vad han berättat om sig själv, men det är något helt annat när man plötsligt Att vara med i en tv produktion är en dejtar åtta stycken. Samtidigt! dejtar åtta stycken. Samtidigt! Men jag gjorde ändå bra ifrån mig tycker jag och jag tror att alla kände sig sedda och hörda! Men jag gjorde ändå bra ifrån mig tycker jag och jag tror att alla kände sig sedda och hörda! 

”Plötsligt var allt upp till mig, det fanns ingen annan där!”

Beatrice är en social tjej med mycket positiv energi, hon ler ofta och det är svårt att inte smittas av hennes härliga skratt. När Mammahjärtat påpekar detta visar det sig att det inte alltid varit så.

– Nej, jag tappade mycket av mig själv den sista tiden innan separationen. Jag har verkligen gått igenom en inre resa och det har jag även Ensam mamma söker att tacka för. När Beatrice och hennes f.d. sambo bestämde sig för att separera hade de varit tillsammans i sju år. Separationen kom som en blixt från klar himmel, även om hon anat att något inte stod rätt till.
– Helt plötsligt så stod jag där ensam. När man lever i en relation har man en ständig dialog om vardagen, någon att ta beslut tillsammans med. Men plötsligt var allt upp till mig, det fanns ingen annan där! När det  sedan gick upp för mig att vi skulle behöva dela vårdnaden om Leonel och jag bara skulle få se honom varannan vecka, det var riktigt jobbigt! Vid den tiden hade jag varit mammaledig i två år och spenderat dag som natt med honom. Bara tanken på att inte få ha honom hos mig gjorde ont ända in i själen.

De första veckorna efter separationen låg Beatrice hemma i soffan och försökte härda ut, men noga med att inte sonen skulle behöva se henne ledsen. Det var tunga dagar men Beatrice fann stöd i sin omgivning där både familj och vänner ställde upp. Något som kom att bli en livboj för henne var hennes arbete.
– Bara några veckor efter separationen skulle jag börja jobba för första gången efter min mammaledighet och det var verkligen det bästa jag gjort! Kollegorna var underbara och väldigt stöttande.

Genom jobbet fick Beatrice och hennes son nya rutiner och den tuffa känslan i bröstet avtog sakta. Men att ha sonen endast varannan vecka var fortfarande jobbigt, men genom en nyfunnen vän hittade hon olika sätt att hantera det.
– Min vän var också ensamstående mamma och levde under liknande förhållanden som jag så vi brukade se till att ha fredagsmys  ihop. När barnen var med hade vi fredagskvällar tillsammans och de veckor barnen var hos sina pappor hade vi eget fredagsmys eller gick ut och roade oss. Det hjälpte mig oerhört mycket faktiskt. Att ha någon att prata med som gått igenom samma som jag!

”Jag känner en uppriktig tacksamhet för att min son har accepterats av henne.” 

Några månader senare visade det sig att hennes f.d. sambo flyttat samman med en ny tjej och att sonen nu ingick i deras familj. På frågan om hur det kändes svarar
Beatrice lugnt,
– Det var faktiskt inte så jobbigt. Jag vet att det är lätt att grubbla och jämföra sig med andra men som tur är har jag aldrig varit den tjejen. Jag känner en uppriktig tacksamhet för att min son har accepterats av henne och 

att han trivs väldigt bra i hennes sällskap. Nu vakar ytterligare två ögon över honom, vilket bara är positivt! Trots en tuff period i livet visade sig detta bli starten på en inre resa med mycket utveckling. En utveckling som fortsatte, även genom inspelningen av Ensam mamma söker.
– För första gången på länge insåg jag att den glada och spralliga Beatrice hade varit borta under en längre tid. När jag fick barn och gick in i mammarollen försvann nog en del av mig där och likaså i mitt tidigare förhållande. Det tog dessutom lite längre tid för mig att komma in i mammarollen och när jag väl gjorde det gick jag nog helt upp i det. Efter separationen var jag tvungen att hitta mig själv igen och besvara frågor som vad jag tyckte om och vad jag tyckte var roligt. Dessutom fick jag utmana mig själv mycket, speciellt i inspelningen där jag fick möta både min höjdskräck men också träna på att vara ledare och ta kontroll över situationerna. Allt detta har fått mig att känna mig starkare och gladare så det har varit värt det!

”Allt som sker har en mening! Följ alltid din magkänsla och lyssna till ditt hjärta!”.

I och med att många känner till Beatrice är det inte ovanligt att andra mammor kontaktar henne och frågar om råd.
– Det är många som skriver till mig som är mitt uppe i en separation eller skilsmässa och undrar, ”kommer jag klara det här?”, ”Hur ska jag kunna ta hand om barnen själv?”. Det är förståeligt för det är jättejobbigt just där och då. Men jag skriver alltid att de kommer klara det. Det kanske inte känns så just då men man kommer ut på andra sidan. När Mammahjärtat frågar hur framtiden ser ut efter programmet skrattar Beatrice och rycker på axlarna.
– Jag har inte hunnit fundera så mycket. Jag skall återgå till att plugga och mitt mål i framtiden är att jobba som medicinsk
sekreterare. Beatrice fortsätter,

– Min dröm är att leva ett rofyllt familjeliv sen får vi se vad livet bär med sig, om jag flyttar eller byter jobb. Jag tänker inte så mycket på det. Förr gjorde jag upp planer två år i förväg men jag har lärt mig att det sällan blir så, därför försöker jag leva i nuet istället!

Kort efter att programmet sänts i tv visade det sig att Beatrice fann kärleken genom en liten omväg i Ensam mamma söker. Till Mammahjärtat låter hon hälsa att hon idag är mycket lycklig tillsammans med sin Fredrik. Hon är också mycket tacksam för de erfarenheter hon fått och som gjort att hon idag kan stötta dem som går igenom
liknande situationer. 

Du kanske också gillar

3 sätt att växa genom ensamheten

3 sätt att växa genom ensamheten

Ensamhetstider kan vara tider för själv-utveckling.

Kanske lägger du mer värde på en relation med en person, än du gjorde på din relation till dig själv. Den här säsongen kan vara den perfekta tiden att utvärdera dessa beteenden så att du kan förhindra dem i framtiden. Eller kanske är denna tid av ensamhet en tid för att upptäcka avsikten med ditt liv. Vi har alla fått unika talanger, färdigheter och gåvor som kan användas för att förbättra livet för dem omkring oss och oss själva. Vad är ditt? Vilka saker i ditt liv kan du ge tillbaka till andra, och hur skulle det i slutändan förbättra ditt eget liv?

läs mer

UPPROP FÖR INSAMLINGSSTIFTELSEN MAMMAHJÄRTAT

Alla verksamma, alla nuvarande och blivande sponsorer och alla som vill stödja Insamlingsstiftelsen Mammahjärtat - För ensamstående föräldrars hälsa, välmående och personliga utveckling i dess verksamhet att såsom självständig stiftelse hjälpa ensamstående föräldrar...

läs mer
Stress och ångest – urvattnade begrepp?

Stress och ångest – urvattnade begrepp?

Stress... Stress... Stress...  Det finns snart inte en människa i hela Sverige som inte vet vad stress är. Det pratas om överallt. Vad stress är, vilka faktorer som ger upphov till stress och hur man ska förhålla sig till stressen. Det talas också om hur farligt...

läs mer
Jenny vann sitt livs kamp – nu hjälper hon andra

Jenny vann sitt livs kamp – nu hjälper hon andra

I månadens inspirationsprofil möter du Jenny Romare, den personliga tränaren med stort hjärta som älskar att hjälpa människor till ett friskare och starkare liv. Hon är en uppskattad gästbloggare i Mammahjärtats sociala kanaler och en person som verkligen lever sin...

läs mer
Våga drömma – en dag blir drömmen sann

Våga drömma – en dag blir drömmen sann

När jag var liten fanns det speciella vänskaps-böcker man fyllde i, där man skrev vilken mat man gillade, vem som var ens idol och vad man ville bli när man blev stor. När alla andra skrev att de ville bli skådespelerska eller flygvärdinna skrev jag alltid att jag...

läs mer