”Jag vill att alla skall veta vad Fritidsinfo är! Helst hela världen! Det är mitt mål!”

Månadens inspirationsprofil är ingen annan än superentreprenören och kommunikatören Zandra Funelid. Hon är en av grundarna till Fritidsinfo.se – Sveriges ledande kultur- och fritidsguide för personer med funktionsnedsättning och brinner för att skapa en meningsfull fritid för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning. I denna artikel kan du läsa mer om Zandra, hennes uppväxt med en autistisk storebror, hennes brinnande passion för eget företagande och hennes sociala engagemang för barn med funktionsnedsättningar.

– Jag vet att Mammahjärtats målgrupp är ensamstående mammor och pappor och att vara ensamstående förälder kan vara kämpigt i sig! Men att vara ensamstående förälder till ett barn med särskilda behov är något helt annat… 

Zandra vet vad hon talar om, hon har större erfarenhet än många andra på just det området. Hon har under sin uppväxt på nära håll, som lillasyster, fått uppleva hur det kan vara att växa upp med en person med särskilda behov.

– Det är nämligen så att min bror har både autism och en kognitiv funktionsnedsättning, en kombination som gjort att han har behövt assistans dygnet runt. Tack vare honom har jag fått den unika erfarenheten och inblicken i hur det är att leva med, som i mitt fall, en bror med särskilda behov. Jag har upplevt både det bra och det dåliga vilket har gjort att jag idag brinner för att göra skillnad för dessa barn, ungdomar och vuxna med funktionsvariation och dess anhöriga. Det är nog därför jag är så engagerad, för att jag har sett vilka behov denna målgrupp har.

”Jag har aldrig varit rädd för att satsa på det jag velat göra”

När man träffar Zandra är det svårt att inte lägga märke till hennes enorma driv och engagemang. Zandra har alltid varit en tjej med många järn i elden och idag har hon en bred erfarenhet från flera branscher. Det enklaste sättet att beskriva henne är genom ordet entreprenör, en person med många idéer och en stark drivkraft att gå från ord till handling och när Zandra pratar om det är det svårt att inte smittas av hennes entusiasm.
– Ja, ordet entreprenör stämmer bra in på mig, jag har alltid varit en driven tjej! Jag har en bakgrund som 

journalist och har pluggat media- och kommunikationsvetenskap som jag tycker är väldigt spännande. Jag har också medverkat i flera entreprenörsprogram och drivit olika projekt. För några år sedan startade jag även en webbshop som sålde mobil- och datatillbehör och som gick väldigt bra, så jag har aldrig varit rädd för att satsa på det jag velat göra.

Men önskan om att få arbeta mer med människor och speciellt den målgruppen hon så väl känner till förde henne fram till det som idag är Fritidsinfo, Sveriges ledande kultur- och fritidsguide för personer med funktionsnedsättning. En idé som blev verklighet i början av år 2016.

– Det har alltid funnits en önskan inombords att göra något mer för denna målgrupp. Jag vet med mig hur svårt det kan vara att exempelvis hitta aktiviteter som är anpassade för personer med funktionsvariation. Som anhörig och förälder kan det vara svårt att veta vart man skall vända sig, vem man skall fråga och vilka resurser som finns att tillgå. Jag har stött på de här problemen inte bara i min egen familj utan även när jag arbetade som personlig assistent.

Zandra tänker efter en stund innan hon fortsätter;

– Jag tror att idén till Fritidsinfo egentligen funnits med mig länge men det krävdes ett par år för den att mogna!

Det var när Zandra träffade Markus Blomkvist som Fritidsinfo gick från idé till verklighet och själva plattformen tog fart. Markus visade sig matcha Zandras driv och hade ett lika brinnande intresse för målgruppen som hon själv, tillsammans slog de sina kloka huvuden ihop och lade grunden till Fritidsinfo. En plattform som drivits ideellt i över 1,5 år. När Zandra ombeds att berätta mer om plattformen glittrar det i hennes ögon och det går inte att undgå att se hennes stolthet.

”Drömmen är att driva Fritidsinfo som ett socialt företag”

– Syftet med plattformen är att underlätta sökandet efter kultur- och fritidsaktiviteter som passar för barn, ungdomar och vuxna med speciella behov. På vår sajt kan den som är anhörig söka, utefter personens förutsättningar, efter roliga aktiviteter och event där de bor. Det går tillexempel att söka utefter sök-kriterier som ålder, intresse eller typ av funktionsnedsättning. Vi har samlat arrangörer och verksamheter från norr till söder så att alla skall ha möjlighet att hitta något, oavsett vart de bor i landet. Idag är vår plattform ledande i Sverige vad gäller kultur- och aktiviteter för barn,
ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar och vi växer hela tiden.

– Både jag och Markus är riktiga eldsjälar, vi har samma driv och det är därför vår plattform är ledande idag. Visst har även vi stött på motstånd, men för oss blir det mer som bränsle på elden, vi lägger in en extra växel istället! Idag drivs Fritidsinfo helt ideellt och vi är en ideell förening där vi kan erbjuda barn, ungdomar och vuxna
meningsfulla fritidsaktiviteter och event helt gratis. De intäkter vi får går oavkortat till att utveckla verksamheten så som sökfunktionen på hemsidan eller utvecklingen av
nya tjänster som målgruppen efterfrågar.

Zandra berättar att ett av de givna målen för Fritidsinfo är att expandera i norden men att expansionen i sig inte är det enda målet. Den stora drömmen är nämligen att göra plattformen till ett socialt företag, ett företag som drivs av och för personer medfunktionsvariationer. Detta hade varit ett sätt att skapa arbete för målgruppen och som i förlängningen skulle stärka dem i deras självförtroende och ge dem möjligheten till
kompetensutveckling.

– Just nu ligger fokus på att fortsätta utvidga plattformen och dess innehåll och göra oss ännu mer välkända. Vi jobbar just nu väldigt mycket med marknadsföring, vi vill ju att alla ska känna till oss! Men det stora målet är såklart att driva Fritidsinfo som ett socialt företag, det är en dröm som vi också kommer jobba mot och inte ge oss förrän vi lyckats. 

Fritidsinfo är sedan en tid tillbaks samarbetspartners med Mammahjärtat, ett viktigt samarbete som riktar sig 

till de ensamstående föräldrar som har barn medfunktionsnedsättningar. På frågan om hur samarbetet skulle kunna utvecklas svarar Zandra,

– Det jag ser att Mammahjärtat och Fritidsinfo kan göra är att finnas till för de ensamstående mammor och pappor som behöver en stunds välförtjänt paus eller avkoppling. Fritidsinfo som plattform är också tänkt att utvecklas i sitt innehåll så det ska bli lättare för anhöriga att hitta resurser och annat som kan underlätta vardagen. Där kan Mammahjärtats målgrupp vara en viktig målgrupp för oss och vice versa. Vi kan stötta varandra! Dessutom vet jag redan nu att många av våra följare visat intresse för Mammahjärtats event och ser fram emot dem.

Under samtalet med Zandra står det klart att sajten Fritidsinfo kommer växa och engagera allt fler, både medlemmar, arrangörer och familjer. Framtiden för plattformen ser ljus ut. När Zandra får frågan om det finns något hon vill hälsa Mammahjärtats läsare funderar hon en stund innan hon utbrister,

– Gör det du älskar och älska det du gör! Försök att kombinera ditt arbete med något du verkligen brinner för, även om det görs på fritiden. Det ger energi till vardagen och även livskvalité. Det är viktigt att känna att det man gör är meningsfullt, det känner jag verkligen när jag får arbeta med Fritidsinfo. Det utvecklar mig som människa och ger mig så mycket på alla plan. Att får hjälpa barn, ungdomar och vuxna med andra förutsättningar att skapa en meningsfull fritid är en ynnest! Alla borde ha rätt till en meningsfull fritid!

Hjälp Fritidsinfo att synas ännu mer!

Följ Fritidsinfo på sociala medier och dela gärna så fler barn kan få en meningsfull fritid!

Facebook: fritidsinfo
Instagram: fritidsinfo

Är du en förening, företagare eller organisation och vill marknadsföra dina aktiviteter på Fritidsinfo? Gå in på hemsidan fritidsinfo.se eller kontakta Zandra direkt på zandra@fritidsinfo.se

Du kanske också gillar

3 sätt att växa genom ensamheten

3 sätt att växa genom ensamheten

Ensamhetstider kan vara tider för själv-utveckling.

Kanske lägger du mer värde på en relation med en person, än du gjorde på din relation till dig själv. Den här säsongen kan vara den perfekta tiden att utvärdera dessa beteenden så att du kan förhindra dem i framtiden. Eller kanske är denna tid av ensamhet en tid för att upptäcka avsikten med ditt liv. Vi har alla fått unika talanger, färdigheter och gåvor som kan användas för att förbättra livet för dem omkring oss och oss själva. Vad är ditt? Vilka saker i ditt liv kan du ge tillbaka till andra, och hur skulle det i slutändan förbättra ditt eget liv?

läs mer

UPPROP FÖR INSAMLINGSSTIFTELSEN MAMMAHJÄRTAT

Alla verksamma, alla nuvarande och blivande sponsorer och alla som vill stödja Insamlingsstiftelsen Mammahjärtat - För ensamstående föräldrars hälsa, välmående och personliga utveckling i dess verksamhet att såsom självständig stiftelse hjälpa ensamstående föräldrar...

läs mer
Stress och ångest – urvattnade begrepp?

Stress och ångest – urvattnade begrepp?

Stress... Stress... Stress...  Det finns snart inte en människa i hela Sverige som inte vet vad stress är. Det pratas om överallt. Vad stress är, vilka faktorer som ger upphov till stress och hur man ska förhålla sig till stressen. Det talas också om hur farligt...

läs mer
Jenny vann sitt livs kamp – nu hjälper hon andra

Jenny vann sitt livs kamp – nu hjälper hon andra

I månadens inspirationsprofil möter du Jenny Romare, den personliga tränaren med stort hjärta som älskar att hjälpa människor till ett friskare och starkare liv. Hon är en uppskattad gästbloggare i Mammahjärtats sociala kanaler och en person som verkligen lever sin...

läs mer
Våga drömma – en dag blir drömmen sann

Våga drömma – en dag blir drömmen sann

När jag var liten fanns det speciella vänskaps-böcker man fyllde i, där man skrev vilken mat man gillade, vem som var ens idol och vad man ville bli när man blev stor. När alla andra skrev att de ville bli skådespelerska eller flygvärdinna skrev jag alltid att jag...

läs mer