Whos business are you in? Vilken konstig fråga. Vad menar hon nu? kanske du tänker och med all rätt.

Jag tycker om att utmana mina läsare, att få dem att tänka ett varv till och titta lite inåt, in i sig själva. För att använda ett sådant där fancy och akademiskt ord så kallas det introspektion. Har du hört talas om det tidigare? Äsch, vi struntar i fancy-ord och tar det för vad det är istället – en självgranskning! Därav den stora frågan –  ”whos business are you in?”.

Ända sedan första gången jag kom i kontakt med Byron Katie och hennes verk har jag fastnat för hennes sätt att se på verkligheten. Egentligen är det ganska självklart. Enligt Byron Katie finns det nämligen tre ”businesses” som vi har fullt upp med att hålla reda på och det DRÄNERAR OSS på energi… Det påverkar inte bara vårt eget välmående utan också familj och vänner runt om oss. Det för oss längre bort ifrån oss själva och gör tillvaron både svår och jobbig. Häng med så ska jag förklara vad Byron Katie menar och vilka dessa ”businesses” är.

(Förresten, ordet business har översatts med det svenska ordet ”angelägenhet” i hennes böcker. Det handlar helt enkelt om det som händer och sker, ja du fattar!)

 

YOUR BUSINESS

En av de ”businesses” vi allt som oftast tenderar att vara i är NÅGON ANNANS business, ”your business” som Katie kallar det utifrån ett jag-perspektiv. Det handlar kanske inte så mycket om att lägga näsan i blöt som det handlar om att hela tiden vända intresset mot någon annans angelägenheter. Att prata om, intressera sig för och ha en massa åsikter om andra människor och deras livsval. Katie menar också att tankar som ”deras barnvagn är minsann nyinköpt, hur har dem råd?” och ”hur kan Lisa vara så smal efter att ha fött fyra barn? Det är minsann inte jag.” påverkar ditt välmående negativt. Inte bara för att du jämför dig med andra utan för att du missar det väsentligaste – att du befinner dig i NÅGON ANNANS BUSINESS istället för att se till din egen. Detta kommer bli klarare för dig alldeles strax så fort sätt läs!

GODS BUSINESS

Den andra businessen är GODS BUSINESS. Ta begreppet med en nypa salt om du vill, i denna kontext står ordet Gud för det vi inte kan påverka och det vi inte kan förstå. Som den verklighet vi lever i tillexempel. Vi har experter som kan berätta för oss HUR tsunamin uppstod 2004 och som bidrog till ödeläggelse för många asiatiska länder och öar. Men få, om ingen, kan säga VARFÖR den uppstod. Vi kan förklara rent geologiskt varför, men vi kan inte svara kvinnan som i förtvivlan sträcker upp armarna i skyn och skriker ut sin sorg – VARFÖR? För det vet vi inte, vi kan inte förstå det, det är Gods business.

Det är faktiskt ganska ofta vi befinner oss i GODS BUSINESS, ”Världen är orättvis, varför har alla andra råd att köpa nya barnvagnar men inte jag?” eller ”Varför föds vissa med sådana gener men inte jag?”. Känner du måhända igen dig?

MY BUSINESS

Den tredje och sista businessen är egentligen den viktigaste, för nu gäller det MIN BUSINESS. Och det är först nu man förstår hur negativt det kan påverka att befinna sig i någon annans business än sin egen!

För vad är det som skiljer MIN BUSINESS från de andra? Jo – JAG kan PÅVERKA min business. Det är när vi känner att vi inte har möjlighet att påverka vår livssituation som vi börjar må dåligt. Då stressen börjar komma, oron sätter in, ångesten skrämmer bort sömnen och negativa tankar vinner över de positiva och objektiva. Om du istället för att tänka på hur ”alla andra har råd med nya barnvagnar” tänker på hur DU skall ha råd med en är du mycket närmre målet. Om du istället tänker på vilka förändringar du skulle kunna göra för att se ut och känna dig mer som Lisa så är du närmre det målet än om du inte gör det.

Att vara i DIN BUSINESS innebär att sakligt och objektivt ställa dina tankar mot väggen och istället fråga, ”Vad kan JAG göra för att åstadkomma XXX?”.

 

Va? Ursäkta, vad sa du? ”Om du inte vet vad du ska göra för att åstadkomma det då”, var det det du undrade? Åh, men du, det är jätteenkelt! SÖK HJÄLP. Alltså inte, ”sök hjälp” som i det mer negativa ”sök hjälp” utan mer ”sök efter den som kan hjälpa dig!”. Oavsett om du behöver hjälp att tjäna mer pengar, gå ner i vikt eller få diskuterat den svåra och existentiella frågan varför så finns det människor som kan hjälpa dig! Som till och med har vigt sina liv åt att hjälpa människor med just sådana problem som dina!

 

Nu är min förhoppning att du gillade detta blogginlägget lika mycket som jag gillade att skriva det. Du förstår, jag brinner verkligen för att du som människa skall kunna återta kontrollen i ditt liv och bedriva ditt bästa ledarskap. Nedan följer ett antal frågor som jag lämnar dig med här och nu, jag hoppas att de kan ge dig som förälder en liten tankeställare.

 

 

Månadens tankeställare:

  • Hur många gånger på en dag befinner du dig i någon annans business och vad händer när du väl är där? Mår du bra? Dåligt? Varför inte experimentera och hålla koll under en dag?
  • Hur tror du att din roll som förälder stärks om du befinner dig i DIN BUSINESS oftare än i någon annans?
  • Hur tror du det påverkar ditt barn om du är mer i DIN BUSINESS? Har ditt barn större chans att utveckla ett eget starkt ledarskap om hen ser dig agera utifrån din business?
  • Hur skulle du kunna lära ditt barn om dessa tre olika synsätt?

 

Intressanta frågor, eller hur? Tills vi hörs igen – mind your own business 😉

 

Bilder: Pixabay