Energitjuvar. Dom flesta av oss har någon gång råkat ut för dessa personer. Och det kan många gånger vara svårt att veta hur man ska förhålla sig till dom.

Framförallt om det är personer som står oss nära. Kanske är den en vän, kollega, förälder, pappan till ditt barn eller ett ex. Hur kan vi då identifiera dessa personer som energitjuvar? Varningsflaggor kan vara:

  • En person som nedvärderar eller kränker dig.
  • En person som ständigt ger dig dåligt samvete.
  • En person som alltid ska ha rätt utan att ta in andra infallsvinklar på situationer.
  • En person som enbart vill prata om sig själv och sina problem, men sällan ställer frågor om hur du mår.
  • Eller känner du dig alltid väldigt trött och uttömd på energi efter att ha träffat personen?
Det som brukar vara typisk för personer som är energitjuvar är att de löser sina problem och agg genom att lägga över sina känslor och frustration på andra i sin omgivning.

Och om du då en person som gärna vill finnas där för människor, lyssna och hjälpa till, då blir man ett lätt byte för energitjuvar. Tyvärr är det väldigt svår att hjälpa dessa personer. Att hitta sin inre trygghet (läs gärna mitt förra inlägg om detta!) är något som måste komma inifrån. Omgivningen kan alltid vara ett stöd men det stora jobbet behöver personen själv göra.

Vad kan man då göra om man upplever sig ha en, eller flera, sådana personer i sitt liv?

Nummet ett är att vara ärlig mot sig själv och att skanna av de relationer man har. Får mina relationer mig att mår bra? Känner jag att det är ett ge-och-ta förhållande eller är det bara jag som får ge av mig själv?

Nummer två är att konfrontera sina enegitjuvar. Förklara hur relationen får DIG att känna, och lyft DINA behov. Utan att skuldbelägga eller peka finger. Om du har tur kan detta ge personen en tankeställare, och kanske ett förändrat beteende.

Fungerar inte detta så tycker jag att man ska fundera över hur värt det är att ha personen kvar i sitt liv. För saken är den att vi har alla möjligheten att påverka vilka vi omger oss med och vilka relationer vi väljer att lägga energi på.

Alla band går dock inte att kapa, exempelvis om man har gemensamma barn tillsammans. Men där kan vi också välja att ta ett aktivt steg tillbaka. Konstatera att du har noterat att personen är en enegitjuv. Bara det gör det många gånger lättare att förhålla sig till personen och de känslor som personen skapar hos dig.

Kanske är det dags att klippa relationen?

Hur hanterar du dina energitjuvar?

Och om det är nödvändigt, kanske är det dags att klippa relationen? Att släppa taget om personer är många gånger det svåraste vi kan göra, men det är också något som ger oss en ärlig chans att gå vidare.

Tiden vi har här i livet är värdefull. Slösa den inte på människor som inte gör dig gott och tillför värde i ditt liv. Våga göra aktiva val, du är den som styr över ditt liv.

 

Och var rädd om guldkornen i din vardag!
För mer inspiration besök mig på min hemsida www.jennyromare.com eller Instagram @pt_jennyromare