De sista veckornas högsommarvärme har väl inte undgått någon av er läsare? Visst är det underbart när solen äntligen värmer och kvällarna är ljumma? Jag är en soldyrkare och jag älskar värme så jag trivs som fisken i vattnet. Under den senaste tiden har jag kombinerat effektiva arbetstimmar framför datorn med precis lika många effektiva timmar i solstolen. Det sistnämnda har resulterat i en jämn solbränna och många stunders sinnesro.

Under en av dessa stunderna överväldigades jag av en tacksamhet. En tacksamhet över att jag, just där och då, hade möjlighet till en stunds avkoppling under en annars ganska fullspäckad dag. Som många av er redan vet har jag skaffat mig möjligheten att styra över mina arbetstimmar själv. Som egenföretagare är jag min egen chef och lustigt nog beviljar chefen alla mina förfrågningar om semester och kaffepauser. Att få några timmars soltid hör inte till undantaget.

För mig betyder de där stunderna i solstolen väldigt mycket. Det är inte bara skönt att ligga där i värmen utan det är, för mig, ren och skär avkoppling. Ibland lyssnar jag till en intressant podd. Ibland låter jag bara tankarna vandra fritt och filosofera över meningen med livet eller skillnaden mellan Cola och Pepsi. Nåja, det sistnämnda kanske inte sker så ofta men det lät bra i sammanhanget.

Det är bland annat sådana här stunder som ger mig balans i livet. Balans för mig är i förlängningen en känsla av lugn och ro, där både min kropp och mitt huvud får vila från prestation. Balans mellan effektivt arbete och att inte göra någonting. Balans mellan ansträngning och avkoppling.

Jag kan tänka mig att många av er har väldigt olika inställningar till ordet balans. Det tjatas ju om det hela tiden, från allt och alla. Och nu börjar jag också. (Ve och fasa.) Det finns säkert en del av er som börjat avsky ordet eftersom att ni aldrig ”får till det” i ert liv. Att det är lätt för mig att hitta balans eftersom jag inte har ett traditionellt heltidsjobb att gå till varje dag.

Jag förstår.

Det gör jag.

Men det jag tror många som pratar om balans försöker göra, det är att definiera vad det innebär för OSS ALLA. Och där blir det fel. För vad det innebär, ja, det är olika för var och en av oss!

För någon är det att få lite egentid när barnen somnat.
För någon innebär det en fin avvägning mellan aktivitet och vila.
För någon annan är det att kunna ligga i soffan en hel helg efter en tuff arbetsvecka.

Balans har således ingen generell innebörd som kan appliceras på allt och alla. Vad det däremot har är en inneboende känsla hos var och en av er. En känsla som berättar precis vad balans är för DIG.

Så hur känner du egentligen när du är i balans? Hur känns det i kroppen? I huvudet, magen och hjärtat? Känner du dig avslappnad? Har du lugn och ro inombords? Känner du glädje och lite energi?

Vi som jobbar inom genren hälsa, träning och personlig utveckling använder oss mycket av ordet balans. Och det är inget som kommer till oss eller som vi får av någon annan, det är något vi själva skapar utifrån våra förutsättningar.

_______________________________________________________

Frågor att fundera på denna månad:

Hur känns balans i dig?
Hur skapar du tid för balans i ditt liv?
Hur skulle det påverka dig som person om du kände din ”balanskänsla” oftare i vardagen?
Vad skulle det innebära för din familj om du oftare var i din ”balanskänsla”?
Vad tror du att ditt/dina barn kan lära sig om du som förälder känner mer balans?

_______________________________________________________

Med dessa frågor avslutar jag denna månadens inlägg. Jag överväger starkt att gå ut till solstolen igen men faktum är att även jag måste jobba för brödfödan. Dock skänker jag en tacksamhetstanke till dig som läser detta, för att du ville ta del av min text som producerades precis i den stunden då jag hade ”balanskänsla”.

Tills vi hörs igen – ta hand om dig!

 

Vad innebär balans för dig?

Balans är inget som kommer till oss eller som vi får av någon annan, det är något vi själva skapar utifrån våra förutsättningar.