…det går upp och ner. 

 

Det är faktiskt ett citat jag ofta hänvisar till och använder mig av. Det beskriver så tydligt hur livet är, både bokstavligen och bildligt! Men oj, här kör jag på medan du kanske undrar vad jag menar!? Vad oförskämd jag är! Här har du citatet i sin helhet:  

 

”Livet är lite som en EKG kurva, det går upp och ner. Tur är väl det för annars hade du varit död.” 

 

Visst är det bra? 

 

För mig säger den så mycket att jag nästan måste knyta näven i en ”YES!” gest och liksom mumla för mig själv, ”den är så jäkla bra!!” varje gång jag hör den! 

 

Vet ni varför? Jo, för det finns alltid människor som drar det här med personlig utveckling till sin spets. Nedan skall ni få ett axplock av sådant som jag, som mental tränare, möter. 

 

  • Nu har jag mediterat i en vecka men känner mig fortfarande stressad! Jag vill ju få bort stressen helt! Det här funkar inte. 
  • Det spelar ingen roll hur glad, positiv och kärleksfull jag är. Ändå händer det något som gör att jag blir ledsen och sårad. 
  • Jag har börjat tänka mer positivt men ändå möter jag en massa motstånd. Varför då? 

 

Ja, riktigt såhär fungerar det ju inte. Att vi plötsligt, genom mental träning och personlig utveckling, helt kan radera våra känslor och det negativa som sker i vår omvärld. Vad det däremot kan hjälpa oss med är att hantera livets med och motgångar. 

 

För livet, mina vänner, går upp och ner. Precis som en EKG kurva. Vi förstår inte allting som händer oss, vi tvingas gå igenom sorg och saknad, motstånd och elakheter, kämpiga och stressiga perioder. Det är bara så livet ser ut för oss alla. Ur den aspekten gör livet ingen skillnad på oss människor, vare sig vi är rika eller fattiga, vita eller svarta. Alla har sin naturliga EKG kurva. 

 

Ur perspektivet föräldraskap blir detta extremt viktigt. Jag är säker på att ingen av er läsare undgått (den något tråkiga) diskussionen om ”sönder-curlade” barn. Barn som inte behövt uppleva något motstånd och som plötsligt har svårt att finna sig tillrätta i den hårda verkligheten. Det finns mycket att säga om den saken utifrån mitt perspektiv och jag håller inte alltid med om detta resonemang. En viktig lärdom kan vi iallafall dra av denna diskussion och det är vikten av att lära barn om just EKG kurvan. 

 

Hur ser livet ut, egentligen? Vi har alla möjligheten att designa våra egna liv, hur vi vill leva och vad vi vill göra under vårt arbetsföra liv. Speciellt vi som är så priviligierade att födas i denna del av världen. Vi kan designa och forma utefter våra egna önskningar men det finns saker vi inte kan välja bort, så som sorg, förtvivlan, nedstämdhet, oro och beslutsångest. Det är alla känslor som är helt naturliga och som kommer och går alltigenom livet. Våra känslor pendlar med livets naturliga skeenden. Med denna vissheten i bagaget kan vi aktivt välja att jobba med vår utveckling för att kunna hantera livets naturliga skeenden på bästa sätt. 

 

    • Låt oss kalla det livets spelregler. Hur kan du, på bästa sätt, lära dina barn dessa regler? 

 

    • Hur kan du aktivt agera för att barnen skall förstå och ta det till sig från barnsben?

 

  • Och hur agerar du själv på livets EKG kurva? Hur tror du ditt agerande upplevs i ditt/dina barns ögon?  

 

Kom ihåg mina vänner, vi föredrar ju faktiskt en aktiv EKG kurva.

För alternativet är just inget alternativ, då vore vi döda.

Både bokstavligen och bildligt. 

 

Du följer väl mig? Om inte, välkommen!

Facebook: Alexandra J.B
Instagram: alexandra.j.b