….vad symboliserar egentligen semesterångest? 

 

Äntligen är en av årets bästa månader här! Augusti. Jag har alltid tyckt om denna månad, när de mörka kvällarna återigen smyger sig på och vi tänder levande ljus för att höja mysfaktorn. Det är lite som att vi får det bästa av två världar, det är fortfarande sommar men nu med stämningsfullt mörker.

Nåja, det är iallafall fint när papp-ljusslingorna föreställandes augustimånar sprider sitt ljus på kräftskivan. (Det låter ju totalt livsfarligt btw!)

Nu kom jag av mig. Hela jag försvann in i en drömvärld av havskräftor och västerbottenpaj. Ja, för havskräftor ska det liksom va! Västkusttjej som man är.  Och pajen! Nåde den som snålar med osten!

Nej, nu får jag sluta. Jag är helt hopplös när det gäller mat.

Vart var vi?

Just det, augusti!

Även om jag tycker augusti är mysig så har den för många andra en helt annan innebörd. För många börjar arbetet efter årets semester och det för med sig blandade känslor. 

Det är nu semesterångesten börjar smyga sig på. Känslan av att återgå till arbetsplatsen efter alla dessa dagar av att, ja, leva livet, blir överväldigande.

Det här med semester kan vi sätta i lite olika perspektiv om vi vill. Att exempelvis ha runt 4-6 semesterveckor på ett år, där allt från renovering till utlandsresor ska klämmas in, kan för vissa kännas som ett fängelse. Att gå från semesterlunkens stilla takt till att slängas rakt in på en arbetsplatsens, ja, det verkar vara få som är rustade för det. Ett annat perspektiv är att vi bör vara tacksamma, dels för att vi har ett arbete men också för att vårt samhälle är uppbyggt så vi ska kunna ha semester. Så ser det knappast ut i resten av världen… 

Om din semesterångest har infunnit sig, vad grundar den sig på då? 

Fundera en stund, vad är det ditt inre vill säga dig? 

Är det kanske… 

  • …att du önskar vara hemma mer med din familj och göra allt det där som innefattas i att ”leva livet”?

  • …är det att du egentligen inte tycker om ditt arbete och känner att du inte längre vill gå dit?

  • …är det de tidiga mornarna, frukoststressen, lämningarna på förskola och skola som gnager?

  • …eller är det den mörka årstiden som hägrar? 

Fyll gärna på med anledningar! Om du också känner semesterångest är jag är säker på att du har många på lager… 

Beroende på vilka anledningarna är till att du just nu har dessa känslor och tankar så vill jag att du ska veta att du har alla möjligheter i världen att förändra din situation. 

Ja!

Om jag är säker på det? 

Eh, JA! 

Allting börjar med att du funderar över vad det är du vill ha mer av? Exempelvis, vad är det som gjort att du mått bra under semestern och vad hände som du gärna vill uppleva igen och igen och igen? Det kan vara stunder, känslor, aktiviteter m.m.

Fråga dig sedan, vad är det som hindrar dig från att uppleva detta oftare? Och vad kan du göra för att få mer av det i din vardag? Går det att göra andra prioriteringar i din vardag? Eller krävs det större och mer omvälvande förändringar?  

Och nu kära läsare… la grand finalé… 

Det här med livet va….

Ofta förknippar vi våra vardagar med rutiner. Vi vet exakt vad som ska hända och vart vi ska vara. Varje måndag är sig mer eller mindre lik. Detta kan kännas tryggt och bra, ända tills uppvaknandet kommer några år senare och tanken känns som en stekpanna i huvudet.

”Vart tog allt tid vägen?”  

Vi får inte under några omständigheter glömma att LIVET pågår varenda dag, här och nu.

Det pågår inte bara under semesterveckorna!

Utan livet mina vänner, det är varje måndag, varje lunchrast, varje middag beståendes av pasta och korv. Det är varje nattning, varje sen eftermiddag, varje fredagsmys. 

Vi måste sluta leva för helgerna och semestern och börja leva varje dag!   

Håller du med?

Jag hoppas det… För din skull. <3