Sommar och ledighet. Kanske har du redan haft din semester, eller ligger den precis runt hörnet? Tid för avkoppling och förhoppningsvis kunna komma ner i varv.

Själv går jag mot en vecka med lugnare tempo och mindre bokade möten i kalendern. Perioder då jag jobbar mindre och har ett lugnare tempo ser jag som bra tillfälle att reflektera. Hur mår jag? Är jag nöjd med min tillvaro? Är jag på väg åt det håll jag vill i livet? Att reflektera över dessa punkter är ett starkt verktyg för att se till att man skapar en tillvaro där man kan vara nöjd med livet och kan undvika stress.

Att ta sig från punkt a till punkt b
Hur ofta stannar du upp och reflekterar? Många har en förmåga att hela tiden ligga steget före. Jag är en stor vän av att planera sin vardag. Med planering och struktur är det alltid lättare att ta sig från punkt a till punkt b. Men nånting man inte får glömma är hur viktigt det är att även stanna upp och vara i nuet. Att vara närvarande är en förutsättning för att kunna reflektera.

“Många idag lever i en ständigt stressad vardag, där semestern och helgerna blir det enda andningshålet.”

Stress och kortisol
Brist på närvaro kan på sikt bli en stressfaktor. Vid stress så börjar våra kroppar att producera kortisol, kortisolet mobiliserar kraft kortsiktigt för att vi ska klara av stressen för stunden. På sikt bryter det dock ner oss och våra kroppar. Många idag lever i en ständigt stressad vardag, där semestern och helgerna blir det enda andningshålet. Hur ska man då göra för att hitta en balans? Här kommer vi tillbaka till redskapet reflektion och närvaro. Genom att reflektera och vara närvarande, kan vi komma bort från en del situationer som gör att vi redan i förtid utsätter vår kropp för stressreaktioner. Eller kanske i alla fall göra dessa situationer mer hanterbara.

Som personligtränare, kostrådgivare och massageterapeut så jobbar jag periodvis väldigt mycket. Då jag även driver eget företag gäller det att hela tiden vara på tårna och ligga steget före. Stress kan i perioder absolut vara närvarande och mitt absolut bästa knep för att hålla mig själv i balans är att just stanna upp mellan varven och vara närvarande.

Hitta dina stunder
Det kan handla om små saker som gör skillnaden för mig. Att under en eftermiddagsrast lägga ifrån mig telefonen, sätta mig i solen och fokusera på hur mitt kaffe smakar. Eller under mitt träningspass 100% fokusera på ett tungt lyft och inte tänka på vad jag ska laga till middag. Hitta dina stunder! När under dagen kan du stanna upp och bara få vara?

Planering frigör tid
I skrivande stund är det söndag, den dagen i veckan då jag alltid lägger upp en planering för kommande veckan. Vilket jobb som ska göras. Vilka kunder jag har bokade. När jag ska träna… Och här ser jag även till att avsätta tid för återhämtning och reflektion. Min upplevelse är att många av oss idag är väldigt bra på att planera sina veckor. Mycket ligger som fasta tider eller bokade möten, men få avsätter tid för sin återhämtning.

Intäkter och utgifter
Senario: Du har ett heltidsjobb med långa dagar. Känner ofta mycket stress. Jagar hela tiden nya mål. Kanske både inom yrkeslivet och i din träning? Kanske är du förälder som lägger mycket tid på dina barn och deras aktiviteter? Alla dessa punkter kan man se som utgifter. Dom kommer många gånger ta energi ifrån oss (samtidigt som dom även kan ge energi). Och det som är viktigt då är att vi ser till att även få en balans på vårt energikonto, vi kan kalla det för “intäkter”.

Genom att stanna upp och reflektera över “vad behöver jag för att må bra?” kan vi se till att fylla på med positiva intäkter på vårt energikonto. Kanske är det att komma iväg på det där träningspasset du har längtat efter? Eller att läsa en bok du länge har velat påbörja?

Att hitta tid för reflektion och återhämtning är mer naturligt för många just nu under sommaren och semestertider. Men det är så viktigt att implementera mer av det under vardagen. Vi har 365 dagar på ett år, och genomsnitts svensson har 3-4 veckors semester. Låt inte bara denna period bli avsatt för detta. Genom att aktivt jobba med reflektion regelbundet är jag övertygad om att vi alla kan hitta en sund balans och på sikt må bättre.

Reflektera!
  • När hittar jag tid för återhämtning?
  • Är jag närvarande i stunden, eller låter jag lätt tankarna flyga iväg?
  • Är semestern och/eller helgen de enda tillfället då jag känner balans?

Följ mig på Instagram pt_jennyromare och besök jennyromare.com för mer info om mina tjänster.