Tre bokstäver. Ett ord. Så svårt för många. Konsten att säga nej är inte en självklarhet alla gånger. Tills stor del handlar det om vår vilja att vara andra tillags, att vara omtyckta och bli sedda som en reko person. Men när går man över gränsen till att det faller tillbaka på en själv?
  • Är du alltid den som ställer upp när andra ber om en tjänst?
  • Sätter du dina egna behov åt sidan för att hjälpa andra?
  • Kanske känner du att du aldrig får detsamma tillbaka?

Om du också känner igen dig i det här kan det vara dags att fundera på att öva upp färdigheten att säga NEJ. För det är något man kan lära sig. I USA har fenomenet uppmärksammats så mycket senaste åren att man till och med har ett eget uttryck för det “disease to please”. Att inte kunna säga nej och att inte prioritera sig själv kan många gånger leda till att vi blir påverkade negativt i form av stress, sämre humör och minskad ork.

Jag var en typisk JA-sägare under flera år. Tog lätt på mig andras bördor och kunde aldrig tacka nej till saker jag egentligen inte ville. Idag har jag märkt hur otroligt befriande det är att kunna hoppa över det jag inte vill, orkar eller hinner! Jag ställer gärna upp för mina medmänniskor, men inte på bekostnad av mitt eget mående. Om jag behöver egentid och inte vill vara med min kompis, då tackar jag nej. Om jag har för mycket på jobbet och inte hinner hoppa in för en kollega som är sjuk, då säger jag som det är och tar inte på mig det.

Om du upplever att du är en av dom som har svårt att säga nej, hur går man då tillväga?

När
Börja men att fundera på vilka fallgropar du har. Är det alltid samma person du har svartnat säga nej till? Eller är det bara i din yrkesroll men aldrig som privatperson? Om du vet NÄR det är svårt att säga nej kan du också lättare komma på strategier för att lyckas nästa gång. Skriv ner alla senario du kan komma på!

WCS
Worst case senario. Tänk igenom vad det är du är rädd för ska hända om du säger ifrån. Är du rädd för att någon kommer bli arg? Besviken? Tycka du är en dålig mamma/kollega/vän/partner? Tänk igen, kommer det verkligen att vara så farligt att säga nej? Jag lovar dig, i dom flesta fall så kommer ingen katastrof att ske. 99% av gångerna ligger det i att vi bara är obekväma med att inte vara andra tillags.

Äg ditt nej
Var rak och ärlig. Det tjänar du alltid på. Säg ”Nej, jag vill inte” i stället för ”Nej, jag kan inte” när så är fallet. Ta ansvar för ditt nej och skyll inte på något annat. Och när du väl har bestämt dig för att säga nej, gör det då tydligt. Ursäkta dig inte. Kom inte med undanflykter. Och för gudsskull, hitta inte på nödlögner. Ofta så uppskattar folk ärlighet och är vi raka så är det också lättar för den andra personen att förstå varför vi säger nej. Tänk på hur vi säger nej till små barn, där förklarar vi tydligt varför man inte kan få godis före maten… Testa samma tydlighet med din kollega på jobbet nästa gång!

Betänketid
I vissa situationer kan det vara svårt att veta vad man faktiskt vill. Istället för att säga ja på en gång kan man faktiskt få be om att återkomma. Behöver du fundera på det, säg då det! Vi kan inte sitta på alla svar direkt.

Börja enkelt
Vi har som sagt alla olika situationer som är olika svårartat säga nej till. Eller kanske vissa personer som vi aldrig vill göra besvikna. Börja då med att öva dig att säga nej till enkla saker. Jag hade en av mina kunder som började att öva på sin katt som ville ha godis i tid och otid. Det var hennes start innan hon tog mod till sig att säga nej till en krävande chef.

Tänk efter: I vilka situationer kan du bli bättre på att säga nej?

www.jennyromare.com

pt_jennyromare