Att vara i bra form. Vad tänker du på när jag säger det? Vilken bild får du upp i huvudet som jag säger att du ska visualisera dig vad det skulle innebära att du var i en riktigt bra form?

För ett år sedan så var jag några månader från min senaste tävlingssatsning i kroppsbyggning, en sport där allt handlar om hur fysiken ser ut. Jag fick under denna period många kommentarer om hur “bra form” jag var i. Jag hade både låg fettprocent, och synliga muskler. Jag förstår vad man syftade på när man menade att jag var i en bra form, visuellt så var jag påväg mot den bästa fysik jag hade haft hittills.

Men! Och det här är ett stort men, att vara i en toppform rent visuellt är inte densamma som att ha en hälsosam, stark och frisk kropp alla gånger. Under den sista perioden i min tävlingssatsning kände jag mig både svag, trött och var inte alls lika fysiskt arbetsför som vanligt i min träning eller i min yrkesroll som tränare.

Det jag vill lyfta idag är att dom visuella målbilderna man ibland kan ha går inte alltid hand i hand med dom fysiska. Jag träffar ofta klienter som både vill gå ner i vikt och få sin “drömkropp”, samtidigt som dom vill bli starkare i gymmet och bli bättre löpare…

Det jag tycker att man först och främst ska reflektera över är, “vad innebär det att vara i form för just mig?”. Personligen, när jag inte tävlingssatsar i kroppsbyggning, så innebär att vara i form för mig att jag:

  • Vill känna mig stark! Jag vill orka lyfta tunga vikter på gymmet. Och jag vill inte känna några begränsningar i min vardag rent styrkemässigt.
  • Jag vill ha en god kondition. Inte för att kunna springa ett marathon, men för att orka med en heldag med mina klienter, kunna springa till bussen om jag har bråttom eller orka att gå i trapporna med en tung träningsväskanutan att bli helt slut.
  • Jag vill känna mig i harmoni i mig själv, inte känna att jag behöver ändra eller justera massor saker för att jag ska få en mer estetiskt tilltalande kropp. Det vill säga ingen kroppshets.
“Samhället har lärt oss att en bra form = med en estetiskt vacker kropp med synliga muskler och lite fett. Det är inte alla gånger lika med sanningen.”

Att ha ett synligt sexpack på magen eller lite fett på rumpan ligger långt ner på min prioriteringslista. För mig är det inte lika högt värderat när det handlar om att vara i form som de andra målen jag beskrev här över. Det finns inget som är rätt eller fel här, visuellt mål kan man absolut också ha. Men många gånger så upplever jag att samhället har lärt oss att en bra form = med en estetiskt vacker kropp med synliga muskler och lite fett. Det är inte alla gånger lika med sanningen. Man kan ha en stark bål utan att att man har magrutor som syns. Man kan vara en god löpare även man om man inte är trådsmal.

Det finns absolut vissa hälsomarkörer som man kan förhålla sig till, kopplat till en sund kroppsvikt, god syreupptagningsförmåga, bra blodfetter och så vidare, men utöver det skulle jag säga att vad man anser vara en bra form är något som är högst personlig.

För en kvinna som har fött barn för några månader sen kan en god form vara att få tillbaka en stark mage igen och hitta kontakt med bäckenbottenmuskelaturen. För en löpare kan en god form vara att ha ett bra flås och stabila knän som inte bråkar. För Börje 68 år kan en god form vara att inte bli begränsad av sin artros och att kunna orka leka med sina barnbarn. Medans en god form för en kroppsbyggare kan vara att ha synliga muskler och en låg fettprocent inför en tävling.

Olika personer. Olika mål. Olika syn på vad det innebär att vara i form.

 

Fundera igen över frågan jag börjad med att ställa:
Vad innebär det för dig att vara i bra form?
Handlar det verkligen bara om hur kroppen ska se ut, eller finns det andra saker du också skulle vinna att fokusera på?

Besök mig på www.jennyromare.com eller min Instagram.