Våra mammahjältar

Mammahjärtat behind the scenes! Träffa vårt nätverk av fantastiska människor och hör deras inspirerande berättelser om varför de har valt att vara med och bidra i hyllningsprojektet Mammahjärtat

Heve Doski – Heve Beauty

HEVE DOSKI 

 “Följ din dröm, det kommer vara som en berg och dalbana och ingen har lyckats genom att rulla tummarna men i slutändan är det värt det!”

.

Kan du berätta om dig själv och din bakgrund?

Mitt namn är Heve , jag blir 27 år i sommar.

Är legitimerad förskollärare i grund och botten men utbildade mig till makeupartist och hårstylist oktober 2017, en dröm jag haft sedan barnsben. Bor i Lund och frilansar i hela landet, ”Hevebeauty” heter mitt företag.

Vad fick dig att engagera dig i mammahjärtat?

Jag såg ett inlägg i en tjejgrupp där man sökte efter en makeupartist som kunde ställa upp frivilligt under ett event till mammahjärtat och jag nappade direkt utan att veta vad det riktigt var.

Gjorde research senare och kände att jag hade gjort rätt val!

Berätta mer om ditt helhets tänk och hur du jobbar?

Min motivation och inspiration hittar jag i min mamma. Ensamstående mamma sen flera år tillbaka med sju barn. Jag brukar tänka ”om mamma klarade av det svåra jobbet med sju barn på egen hand så löser jag detta!”

Vad tycker du man ska tänka på om man har en dröm?

Följ din dröm, det kommer vara som en berg och dalbana och ingen har lyckats genom att rulla tummarna men i slutändan är det värt det! Sömnlösa nätter och långa dagar är oftast det vanligaste. Släpp alla måsten och alla rädslor och följ bara ditt hjärta.

Vill du dela med dig av en dröm du har?

Min största dröm nu är att etableras i Stockholm med mitt varumärke ”HeveBeauty” och få in så mycket kunder som möjligt och förhoppningvis börja anställa skönhetsfolk till mitt företag.

Om man vill veta mer om dig vart hittar man dig då?

Ni hittar mig bland annat på Instagram under namnet HeveBeauty, driver även en Facebook grupp under samma namn, Heve Beauty, Snapchat Heeeeveee och vid bokningar och annat finns jag på info@hevebeauty.com , hemsidan lanserar snart Hevebeauty.com

Kan du berätta något roligt om dig själv?

Oj, det finns så mycket roligt att berätta om mig och mitt liv! Jag har sex syskon och fyra syskonbarn, när vi ses på helgerna hos mamma är det fullt hus men herregud va roligt vi har!

GUNILLA MATURA BLOM
BLOMMANS KÖK

GUNILLA MATURA BLOM

”Låt mig inspirera och visa dig hur just Du kan skapa nya möjligheter i Ditt liv!”

.

Kan du berätta om dig själv och din bakgrund?

Mitt intresse för kost och hälsa startade med min egen ohälsa för en hel del år sedan

Jag levde ett ganska kaotiskt liv med resor, jobb och studier och som jag då upplevde som spännande och stimulerande – men som slutade med sjukdom det blev inledningen till mitt nya liv med en holistisk livssyn. Jag har sedan fortsatt med matlagning, och med inspiration från resor, olika mat- traditioner och vad det kan innebära med en hållbar livsstil. För några år sedan startade jag företaget ’Blommans kök’ och har fortsatt med att kocka och att ha olika slag av work-shops på olika platser i landet

Vad fick dig att engagera dig i mammahjärtat?

Jag kände direkt när jag läste inbjudan att det berörde mig – att få dela med sig av kunskap och erfarenhet

att introducera en grönare kost till sina barn, att jobba i ett helhetstänk, att bidra med hjärtat och skicka glädjen vidare. Från det jag har att ge – att inspirera till en bättre kosthållning är just min mission.

Hur hittar du inspiration och motivation när det blir tufft ibland?

Grunden är att jag själv håller mig i bra form – som t ex att vistas mycket i naturen, att få kontinuerlig träning på gymet med spinning och styrketräning, yinyoga och ’de fem tibetanerna’ Att hålla mig uppdaterad med mina olika nätverk och sociala medier. och att omge mig med skratt och positiv energi.

Berätta mer om ditt helhets tänk och hur du jobbar?

Grunden i matlagningen är – förutom bra råvaror – att du värdesätter dig själv antingen du lagar mat till dig själv eller till andra så är en måltid en kärlekshandling matlagningens utgångspunkt är en helhet av kropp och sinne – i ett sammanhang det handlar om att stå till förfogande för dig själv och för de som ska äta din mat det är viktigt att inte vara offer för doktriner som krav på aktuella åsikter och ideologier – utan vara fri att välja. Dock är det viktigt med grundläggande kunskaper om kroppens välmående – vad som gör gott och inte bara vad som är gott. Det är inte det lättaste att riktigt känna vad som kan vara bäst för en själv – det är lättare att säga vad man är sugen på men det är inte säkert att det är det bästa för kroppen. Det är maten vi äter till vardags som har största inverkan på hälsan

det är också viktigt med det ’sociala spelet’ dvs att ibland utsätter vi oss för mat i sociala sammanhang som vi vet inte är optimalt för kroppen men att det gemensamma umgänget tillför oss så stor glädje

Vad tycker du man ska tänka på om man har en dröm?

Det viktigaste är att hålla fast vid sin dröm och att ständigt underhålla drömmen med öppensinnat hjärta

Man är inte förtjänt av att sätta upp hinder om att drömmen inte skulle vara möjlig och kanske det inte är möjligt just nu men långsamt och säkert kommer du att göra livsval som leder dig mot målet – sätt upp delmål!

Invig någon i din närhet om din dröm och som kan vara ett bra bollplank och en bra coach för dig.

Vill du dela med dig av en dröm du har?

Jag har en dröm om att få leva länge med en hållbar livsstil, att få inspirera, dela med mig av det som finns i mitt hjärta – för individen, samhället och vår planet om mat, människor och miljö om hälsa och njutning.

Om man vill veta mer om dig vart hittar man dig då?

Man hittar mig på Facebook ’blommans kök’ och på Instagram @gullblomster och i bok ”Blommans kök – en hyllning till livet”.

Kan du berätta något roligt om dig själv?

Jag älskar mina egna tillkortakommanden – när jag kan skratta åt mig själv – ’hur tänkte du nu?’

Att det faktiskt fanns en mening i det – hjärnan var kanske inte med men hjärtat – det var liksom meningen

alltså, jag har en fullständig tillit till att det är som det ska, intuitionen.

Jag älskar tystnad & rock’nRoll, dvs att det är stilla och tyst men att det finns full fart i livet

Jag älskar att leka med barn

Annars är jag nog rätt tråkig fast det tillstår nog inte dem som känner mig – jag är rätt bra på att släppa loss.

MALIN NERBY
FOTOGRAF I STOCKHOLM

MALIN NERBY

Jag är yrkesutbildad fotograf med bas i Stockholm. Porträtt, lifestyle, mat och resor.

.

Kan du berätta lite om dig själv och din bakgrund?

Jag är fotograf och visuell kommunikatör och jobbar både frilans men är även anställd fotograf och bildbehandlare på bildbyrå och hos en fastighetsmäklare. Jag har studerat fotografi sedan 2009 och tog en examen inom kommersiell fotografering från Fotoskolan STHLM år 2014. Min egen firma har jag drivit sedan 2012.

Vad fick dig att engagera dig i mammahjärtat?

Jag hörde talas om Mammahjärtat för första gången då Lucy hörde av sig till mig i jakt efter nya fotografer som kunde hjälpa henne fotografera vid olika tillfällen. Lucy är supermänniska och att det även är för en god sak gör det ännu lättare att ställa upp.

Hur hittar du inspiration och motivation när det blir tufft ibland?

Inspiration är något jag jobbar fram i stunden och ibland går det bra, ibland går det inte bra. Det är så livet är tänker jag. Jag kan tyvärr inte ge bättre råd än så. Däremot ska man inte underskatta mirakeltipset: ta några djupa andetag och räkna till tio. Det brukar hjälpa för att man ska se saker och ting lite, lite klarare ibland.

Berätta mer om ditt helhetstänk och hur du jobbar?

Mitt helhetstänk kring jobbet går ut på att från första till sista punkt bör man vara lyhörd, trevlig och bemöta alla på lika sätt.

Vad tycker du man ska tänka på om man har en dröm?

Oj vad svårt, jag pratar sällan om drömmar, folk gillar nog att kalla mig för den eviga pessimisten. Jag skulle däremot vilja kalla mig själv för en realist, där man får drömma högt men komma ihåg att verkligheten alltid kan knacka på. Kul svar va?!

Vill du dela med dig av en dröm du har?

Som sagt, jag har inga direkta drömmar. Den ”dröm” jag bär med mig är att alltid få ha roligt på jobbet, ha en bra fritid och känna mig nöjd.

Om man vill veta mer om dig vart hittar man dig då?

Då hittar man mig på följande kanaler, Instagram: @fotografmalinnerby, Facebook: Fotograf Malin Nerby, hemsida: www.malinnerby.com. Sedan får man gärna mejla mig också -det är kul! info@malinnerby.com

Berätta något roligt om dig själv.

Är väldigt bra på att koka soppa på en spik och gillar lite utmaning i köket!

STOCKHOLM SALTSPA

När jag jobbar vill jag alltid ge kunden den bästa upplevelsen som jag bara kan.

.

Berätta lite om dig själv och din bakgrund

Mitt Namn är Riikka och tvåbarnsmamma och började med detta som en hobby. Riikka Hoffren är hjärtat av Saltspa, hon är ägare och vd och köpte först Saltrummet när det låg på Pipersgatan på Kungsholmen under en av sina mammaledigheter, och utökade verksamheten till större lokaler i Gamla Stan och med ett helhetskoncept inom hälsa sommaren 2016. Riikka är en riktig power lady och har alltid många projekt på gång och en massa kreativa ideér, hon brinner för entreprenörskap och hälsa och fritiden spenderar hon med sin familj och sina vänner och hon älskar att resa.

Vad var det som fick dig att engagera dig i mammahjärtat?

Även om jag inte är ensamstående så vet jag hur tufft det kan vara ibland och när det dyker upp en möjlighet att vara med och bidra så tackar jag ofta ja, vi behöver alla en liten stund avkoppling. Jag brukar sponsra olika initiativ och är väldigt öppen.

Hur hittar du inspiration och motivation när det blir tufft ibland?

Man tänker på de goda tider och framtiden och visioner. Man vill inte att kunder skall behöva lida av att man själv har det tufft. Och det finns personer som verkligen behöver det här för sitt välmående. Man vill kunna erbjuda det. Sedan så har man en familj att försörja så det finns inga andra möjligheter än att fortsätta och hålla huvudet högt.

Berätta mer om ert helhets tänk och hur du jobbar?

Helhetstänkandet är att Stockholm Saltspa skall vara ett hälsocenter där man kan spendera lite mera tid för att ta hand om sig. Man kan t.ex ta en massage eller ansiktsbehandling innan/efter saltrum och ljusterapi, eller korrigera ryggranden hos spinologen. Yoga vill jag lyfta upp, i saltrummet. Det är verkligen bra för både kropp och själ.

När jag jobbar vill jag alltid ge kunden den bästa upplevelsen som jag bara kan. Jag är vänlig, berättar så mycket det behövs (om lokal, ombyte, behandling) och svarar på deras frågor. Jag kontrollerar saltmaskinen flera ggr under behandlingen så att kunderna får det bästa av det de betalar för. Det är mycket lokalvård under tiden, att städa, koka te, tvätta, tända ljus, ta emot nästa grupp, prata mer med kunder, svara på telefon, svara på mail, hålla kontakt med samarbetspartners, beställa varor, ta hand om bokföring, betala fakturor, uppdatera hemsidan, Facebook, instagram, hitta på nya saker med olika medarbetare, snygga till överallt, ta hand om hyresgäster (de som masserar mm) och svara på deras frågor mm mm mm.

Hur laddar du mellan kunderna?

Ärligt talat, under dagarna hinner jag inte alls det. Det är ngt hela tiden. Jag bokstavligen springer hit och dit för att hinna med med allt som ska göras. Efter jobbet blir det att skynda hem och ta hand om mina 2 barn och hemmet. Laga mat, städa, leka, bada och allt annat som hör till. Jag försöker promenera till jobbet och hem från jobbet, då får jag 30-40 minuter tid för migsjälv och brukar lyssna på youtube – olika motivations/meditations/självutvecklingsgrejer 🙂

Mammahjärtat är ett fint initiativ som jag hoppas växer och inspirera andra att också vilja hjälpa till och sprida glädjen vidare! 

KRAFTGIVANDE COACHING

Min passion är att hjälpa människor att bli mer medvetna om sig själva och få ut mer av livet.

.

Berätta lite om dig själv och din bakgrund

Mitt Namn är Connie Cosima Lindqvist och jag är en tre barnsmammas som brinner för att hjälpa andra människor. Jag är utbildad socionom och jobbar idag som kurator på en skola i Stockholm och vid sidan om driver jag verksamheten Kraftgivande Coaching. På fritiden umgås jag väldigt med min familj men också med nära vänner. Jag har ett stort intresse för musik, speciellt upplyftande musik som ger mig så otroligt mycket glädje. Jag älskar att dansa och speciellt tillsammans med mina barn. Har även ett brinnande intresse för allt som har med personlig utveckling att göra, och det är just av den anledningen som jag för tillfället håller på att fördjupa mig i min roll som coach och utbildar mig till professionell coach. Det är otroligt spännande och givande.

Din väg till detta yrke?

Att utbilda mig till socionom föll sig naturligt, jag har alltid varit intresserad av andra människor redan som barn, och velat hjälpa och stötta andra i att se deras egna pontential eller i det förändringar de har velat göra i deras liv. Jag har nu i flera år jobbat med både barn, ungdomar och vuxna med olika psykosociala svårigheter, den röda tråden har alltid varit att hjälpa andra att se sin egen inneboende potential och utifrån den kunna göra förändringar. Mitt förhållningssätt är alltid att vi alla vet vad som är bäst för oss själva och vad vi vill men att vi ibland kan behöva få hjälp och utrymme för att kunna reflektera och sätta ord på vad vi vill för oss själva. Också på vad vi vill uppnå och på vad vi vill göra för förändringar i livet, men också kunna se vad vi innerst inne är värda och jobba med dom blockeringar och rädslor som finns. Som coach handlar det mycket om att jag ställer rätt frågor som hjälper klienten att reflektera så att de själva kan hitta svaren. För att det är då man kan göra en sann förändring, när det kommer från än själv. Det är det som är så fantastiskt och kraftfullt med coaching, att man kommer fram till egna svar.

Vad tycker du man ska tänka på om man har en dröm?

Det jag tycker man skall tänka på är att ge sin dröm den tid och utrymme den behöver för att växa, tid att kunna jobba på sin dröm och kunna utveckla den och lära känna sig själv och vad man innerst inne vill. Det är viktigt att ge sig själv den tiden, vilket ibland kan vara svårt, då vi ofta lever i en hekstiskt vardag. Men också att när man väl kommer fram till vad man vill så är det viktigt att man tar dom stegen som behövs, små som stora , för att röra sig mot sin dröm. Det som också är fantastiskt med coaching är att man kan få det utrymme att reflektera, planera och att visualisera så att man får kraften och inspirationen att agera.

.Vill du dela med dig av en dröm du har?

Det jag prioriterar främst just nu är min egen utveckling men också att fördjupa mig i olika coaching verktyg, så att jag kan blir en bättre coach. Det är ett fantastiskt verktyg som jag använder mig av på många olika plan, både i yrkeslivet men också privat. Så det är just det som är min största passion just nu, att utvecklas som professionell coach. 

.Hur hittar du inspiration och motivation när det blir tufft ibland?

För mig handlar det om att ge mig själv det utrymmet jag behöver för att reflektera, känna efter och att ta hand om mig själv. Det kan vara från att läsa inspirerande böcker, meditera och på det sättet kunna finna inspiration och en inre ro. Jag älskar även att prata med mina nära och kära så att jag får möjlighet att sätta ord på det som sker i mitt inre. Att spendera tid i naturen fyller mig också med inspiration och energi.  

Vad var det som fick dig att engagera dig i mammahjärtat?

Den främsta anledningen till att jag engagerar mig i Mammahjärtat är att jag tycker det är ett sånt fantastiskt initiativ som inspirerar mig, eftersom vi alla innerst inne vill bidra och göra skillnad, i våra familjer, i yrkeslivet och i samhället. Och att kunna göra det genom att göra det man älskar är helt fantastiskt. Jag kommer bidra med coaching i Mammahjärtat och om jag kan göra skillnad i någons liv genom att göra det jag älskar är det fantastiskt.  Om vi alla gav av oss själva och hjälpte varandra genom att göra det vi är bra på eller älskar så skulle det skapar ett mer upplyftande samhälle. Mammahjärtat gör denna skillnaden, och kan inspirera andra att också bidra. Jag är själv uppvuxen med en ensamstående mamma, och vet hur tufft det kan vara och hur mycket man kan uppskatta stöd och hjälp i olika former. 

Mammahjärtat är ett fint initiativ som jag hoppas växer och inspirera andra att också vilja hjälpa till och sprida glädjen vidare! 

MELISSAS HUDVÅRD

För Melissa var det en självklarhet att vara med och bidra i Mammahjärtat.

Kan du berätta om dig själv och din bakgrund?

Mitt namn är Melissa och är 32 år gammal, mamma till två pojkar på 3 och 8 år, har varit tillsammans med min man i 13 år nu. Är ursprungligen från Iran och kom till Sverige när jag var 11 år. Jag har alltid älskat att ta hand om andra människor, så innan jag startade eget jobbade jag som undersköterska, ett jobb som jag tyckte mycket om men som också påverkade mig väldigt mycket psykiskt. Jag tog ofta med jobbet hem och kunde må jättedålig, exempelvis när någon gick bort. Tuffast vare att se svårt sjuka barn och detta gjorde att jag till slut bestämde mig för att byta yrke.

Berätta mer om hur du jobbar och vad Melissas hudvård erbjuder,

Jag älskar och skapa relationer med mina kunder det skall inte bara vara fokus på pengar, jag vill följa mina kunder (självklart de som vill). Det viktigaste för mig är att när kunden lämnar min salong efter sin behandling skall hon känna “Gud! så här har jag aldrig blivit omhändertagen tidigare, hit måste jag komma tillbaka”. All fokus är på dig när du är hos mig.

Hur laddar du mellan kunderna?

Jag kan sitta en liten stund och hålla på med mina bilder för marknadsföring och lyssnar på Worship sång. Det är min laddning .

Vad tycker du man ska tänka på om man har en dröm?

Du skall våga drömma stort, jätteviktig att du har en partner du kan prata med som förstår dina mål och drömmar och supportar dig, det gjorde min man otrolig mycket.

Kan du dela med dig en dröm du har?

Min största dröm är att ha en jättestor salong med tre våningar, och på varje våning är det en behandling som utförs, resten kan jag inte berätta, det får ni se sen när den salongen öppnas.

Hur hittar du inspiration/motivation när det blir tufft ibland?

Min största inspirations källa är min lillebror som är väldigt duktig och smart kille när det gäller business, han kan vara väldigt hård men kan sin sak.

Vad var det som fick dig att engagera dig i mammahjärtat?

Om jag ska vara ärlig så var det enbart för att man erbjöd nån en gratis behandling, för att i denna konstiga värd gör inte vi nåt sånt och sen har jag två barn och en underbar man som hjäper mig dygnet runt jag går aldrig upp på nätterna och att ge en behandling till en ensamstående mamma det är ju en självklarhet för mig ,trots att flera av mina kompisar och kollegor tyckte jag var galen.

Men en sak  får vi inte glömma bort, kärleken är störst

Shanticenter

Andrea Holgersson driver Shanticenter i Svedmyra

.

Berätta lite om dig själv och din bakgrund

Mesta möjliga svar utan att skriva en novell; adopterad och lycklig.
Uppväxt i småstad. Utbildad kock/kallskänka. Flyttade till Stockholm då jag var 18. Min arbetskarriär startade i köket på Sveriges Riksbank. Lyckligt gift sedan 18 år. 4 barn varav 3 jag fött själv. Bara grabbar! Stolt mamma!! Egenföretagare sedan 2004. Slutade att ha extrajobb 2011. Satsade då helhjärtat på mitt eget. Och det fungerade och jag håller fortfarande på!

Din väg till detta yrke?

Att jag började utbilda mig inom hälsa och friskvård har jag mina barn att tacka! När min son var ca 3 år fick jag en känsla av att någonting är fel. Jag kollad med förskolan men de bara sa att allt är ok, han är så duktig och som alla andra. Fortsatte att visa min oro på BVC. Men de sa samma sak och gjorde sina vanliga tester utan resultat.

Jag fick ta mig till en specialist för att få det bekräftat- det jag inom mig visste, att han var nästan döv. Många operationer senare är det bättre men inte bra. Under den här tiden började jag söka egna svar. Varför? Och jag hittade tydliga svar som talade för att ett barn som ligger i tryck länge vid en långdragen förlossning kan få kraniella skador, och då kan saker som dessa ske. Under hans barndom tog jag honom på otaliga “Alternativa” behandlingar. Det var inte lätt, för enligt kvacksalverilagen får man ej ta emot barn. Men med en ihärdig mamma så går allt!

Så här startad mitt engagemang och det handlade om att hantera livet med två små killar som fajtades om min uppmärksamhet. Spädbarnsmassage var en av de första kurser jag tog efter den stora Friskvårdskonsultutbildningen. Mitt mål var att inom ett år kunna få mina barn vana vid massagen. Efter en vecka bad de om massage varje kväll. De var 2 och 4 år gamla. Sedan har det rullat på med olika kurser som KranioSakral terapi, Klangmassage, Regndroppsmassage, Indisk huvudmassage, Hot Stone, Massage införskolan, BarnYogainstruktör, Reflexintegrering, TaktilStimulering. Ja du ser, man slutar aldrig utvecklas.

Det är det här sista året som jag utvecklat det där inre. Det som gjorde att jag visste att någonting var fel med mitt barn. Den inre vetskapen. Man kallar det intuitionen. Jag har gått en utbildning och blivit mer en intuitiv coach. Angel Alchemy Academy! Känns så bra och jag kan äntligen styra det många kallar Healing. Med mitt påbrå som indian är det inte så konstigt att jag har mycket sånt med mig. Så under det sista året har jag ändrat mitt sätt att jobba. Därav förändringar i vad jag vill kalla mig och vad min hemsida heter. Så numera är det Love out loud som gäller! Gillar det namnet. Och naturligtvis TussieMussie! Men det kommer jag till senare.

Berätta mer om ert helhets tänk och hur du jobbar?

Helhetstänk kallas också holistiskt tänk. Att inkludera helheten i din bedömning. Inte se sig blind på symptomet som gör att du har ont i nacken. Jag har sett mycket ske på min bänk och vet numera att ett symtom av smärta grundar sig lika ofta inne känsla som i en fysisk skada. Och inte bara det utan även energimässigt kan det sitta blockeringar.

Så när jag möter en kund vill jag helst inte låsa fast mig i en behandlingsform. Jag vill se kunden och känna av vad den här personen behöver just idag. Och utefter det kanske jag gör delar av flera behandlingar för att få bästa resultat. Och det fungerar!! De flesta kommer på rekommendation av någon annan och vet redan lite om hur jag jobbar. Det jag försöker lära kunden är hur det känns i kroppen då något kommit i obalans igen. Det är då de skall boka tid och ställa iordning sig igen! Och det lär de sig väldigt fort.

.Hur laddar du mellan kunderna?

Jag kan köra på rätt snabbt mellan kunder. Men jag tar bara max 4 om dagen. Efter det behöver jag ladda om. Numera vet jag att jag börjar jobba med kunden energimässigt redan innan vi ses. Har ofta energimålningar klara dagen innan. Så jag är förberedd redan innan vi ses.

Vad tycker du man ska tänka på om man har en dröm??

Förankra din dröm någonstans. Berätta för någon som kan komma med input. Sedan kör du!!! Låt ingen tala dig ur dina drömmar. Ingen annan behöver förstå. Kan vara skönt att ha ett stöttande hem också. Det har jag haft. Sluta aldrig drömma!!

.Vill du dela med dig av en dröm du har?

Mina drömmar just nu handlar om resor. Att få åka på Convention i USA med Young Living- de oljor jag jobbar med, det drömmer både jag och min man om! Och innan dess drömde vi om att vara med på Lavendelskörden. Också med oljorna. Och den drömmer slår in om några dagar! Så fortsätt drömma!

.Hur hittar du inspiration/motivation när det blir tufft ibland?

Personligen står min man för det största stödet då det är tufft. Vi pratar väldigt mycket och jag litar numera på min intuition och det är i lägen då det är tufft som jag hittar svar från oväntat håll. Att vara egenföretagare är tufft och man går igenom tvivel och rädsla över pengar ofta. Men motivationen kommer då jag ändå vet vad jag vill, och det är bara jag som kan skapa dessa förutsättningar. Så vips kommer jag på en ny ide. En ny infallsvinkel.

Vad var det som fick dig att engagera dig i mammahjärtat?

Jag såg Mammahjärtat på Instagram första gången. Men det tog ett tag innan jag gick in och läste mer ingående om projektet. Men då var det ingen tvekan. Jag ger gärna där jag kan. Hjälper till om jag kan. Men som jag sa då vi sågs är det svårt att ge då folk har så förtvivlat svårt att ta emot. På min nya sida (LOL) försöker jag gå folk att förstå att priset inte är fast utan man donerar vad man kan. Men det går nästan inte. Folk kan inte ta det utan vill ha ett pris. Även om jag vet att de har det knapert och skulle kunna lägga en bråkdel av priset. Varför är det så? Jaja, så när jag såg detta så såg jag min chans att hjälpa! Utan krångel.

Om jag säger Tussie mussie, vad säger du då?

Om du säjer TussieMussie säjer jag Lycka!! Min möjlighet till att få jobba med blommor, något jag älskar som också varit en dröm länge. Och bara namnet gör ju att man ler!

Och vad det handlar om: blommornas dolda språk som jag väver in i en läsning eller en behandling. Inte konstigare än att jag jobbar med eteriska oljor. En eterisk olja är en blomma/växt!

Gedin Studio

Berätta lite om dig själv och din bakgrund.

Jag är utbildad makeupartist sedan 2009. Innan det jobbade jag på kontor, Vd-assistent på ett musikförlag. Med eget kontorsrum, releasefester och kändisar. Men det var ingenting för mig eftersom jag är mer praktiskt lagd. Jag måste få jobba med något kreativt annars blir jag uttråkad. Istället för att bara sitta framför en dator eller i telefon.

Din väg till detta yrke.

i dagsläget är jag “endast” permanent makeupartist och utför kosmetisk tatuering på ögonbryn, eyeliner och läppar. Tidigare utförde jag även vanlig makeup och hårstyling till fest och bröllop. Men tiderna jag jobbade med detta var på kvällar och helger och det fungerade inte efter att jag fick barn. I samma veva blev permanent makeup väldigt populärt och många sökte min hjälp.

Vad är microblading för något?

Med ett manuellt verktyg ristar man in smala smala streck i huden som fylls med pigment, och sedan läker in i huden så att det efterliknar små strån i ögonbrynen Även känt som “3dbryn”. Med denna teknik kan man göra en ögonbrynstatuering mer naturtrogen än med den klassiska ifyllda tekniken.

Vad bör man tänka på innan man kommer på ett tatueringsbesök?

Man bör inte vara gravid, vara sjuk, ta tunga läkemedel, ha legat i solen och pressat i en vecka eller ha utslag i området. All information inför ett besök finns på vår hemsida.

Hur laddar du mellan kunderna?

På dagarna hinner jag inte ladda, då allt går i ett och det är väldigt stressigt både fysiskt och psykiskt att tatuera någon i ansiktet. Jag har mellan 5-7 kunder per dag. Jag är väldigt koncentrerad och efter att dagen är slut är jag väldigt trött. Sedan fortsätter hela biten med att sköta ett företag vilket är ett dygnet-runt-arbete. Men mitt i allt försöker jag hitta tid till avslappning för mig själv genom bland annat Yoga, vara ute på landet och titta på bra tv-serier med min man. Men det viktigaste av allt och det som ger en mening med livet är att umgås med mina 2 barn, en på 6 år och en på 4 månader.

Vad tycker du man ska tänka på om man har en dröm?

Att inte tänka alltför länge på den utan att bara påbörja processen som tar dig dit. Man måste börja någonstans. Ta reda på vad som först behöver göras och sedan bara bygga på det. För mig har det tagit ca 8 år att bygga upp mitt företag. Som såklart har varit en dröm. Det har varit hårt slit och jag har jobbat gratis en hel del. Men man måste bara fokusera framåt och tänka att detta bara måste göras som ett steg i processen att komma dit. Och man lär sig mycket på vägen. Det farliga är dock att bara fokusera på drömmen. Man måste lära sig att stanna upp och njuta lite på vägen också…

Dela gärna med dig om en dröm du har

Min dröm är att driva mitt företag, men att bara jobba deltid för att få tid för annat i livet. Att få bestämma och ha kontroll över sitt liv. Utan att ha en chef eller att fastna i ekorrhjulet. Jag vill få mer tid till att vara på landet och umgås med mina barn. Och även få lite pengar över till tex resor. Jag gillar att arbeta, men ett heltidsjobb ger en inte så mycket tid över till allt jag skulle vilja hinna med i livet. Nu jobbar jag mer än heltid.

Vad var det som fick dig att engagera dig i mammahjärtat?

Jag vet hur tungt det är med livspusslet. Utan min man skulle jag inte klara av karriär och barn. Iallafall inte få sinneslugn mitt i allt. Min syster är ensamstående och jag ser hur tungt hon har det. Kan man hjälpa någon att få en ljusglimt i vardagen så hjälper jag gärna till. Jag är lyckligt lottad och delar gärna med mig till andra som behöver det.

Hur hittar du inspiration/motivation när det blir tufft ibland?

Jag söker tröst hos min man. Han ger mig ett lugn då han är sån som person, lugn och trygg. Jag är tvärtemot, rätt energisk men samtidigt orolig av mig. Men jag tycker även om att vara för mig själv ibland. Då tar han hand om våra barn och ger mig egentid så jag kan göra något för mig själv och ladda om. Det skulle alla föräldrar behöva. Men som ensamstående har man knappast den möjligheten. Därför tycker jag att mammahjärtat är en väldigt fin idé. Att hjälpa ensamstående föräldrar att bli ompysslade för en stund och hitta mer motivation att fortsätta ta hand om barnen. För barnen är vår framtid.

BALANCE BY EMMA

Med Ayurveda och Yoga i mitt liv hittade jag hem, hem till mig själv.   

Jag är 33 år och bor i Stockholm. Sedan hösten 2016 finns jag i en Yoga Studio på Södermalm, Yoga Shakti, där jag ger mina behandlingar. Jag älskar att ha eget företag och tycker om allt som det innebär. För mig finns det inget annat alternativ, jag kan inte vara anställd. Fördelarna överväger nackdelarna. Friheten vinner över osäkerheten. Att kunna skapa ett liv som passar mig. Jag är ingen mån-fre, 8-17 person. Jag vill ha variation, jag vill leva för min vardag där gränserna mellan privatliv, fritid och profession suddas ut, där allt går in i varandra. Det är en livsstil.

Din väg till detta yrke?

Jag har alltid varit en sökare och nyfiken på alternativa behandlingar och spirituella vägar. Vid 30 års ålder började jag om i livet och hittade min väg.  Det började med att jag skolade om mig från marknadsförare/ekonom till Cidesco-diplomerad och SHR – Auktoriserad Hudterapeut. Efter min utbildning till Hudterapeut reste jag till Kerala i Indien för mitt första möte med Ayurveda. Det var en resa för mig själv efter en tuff period i mitt liv. Det blev början på mitt nya liv.I Indien blev jag introducerad för livsfilosofin och läkekonsten Ayurveda (Kunskap om livet), doshorna Vata, Pitta, Kapha och fick veta min kroppskonstitution, ”Pitta Vata”. När jag kom tillbaka till Stockholm funderade jag på hur jag kunde kombinera mitt intresse för Ekologisk Hudvård med Ayurveda. Då kom jag i kontakt med Lakshmi i Sweden och inledde ett samarbete med dem som utbildare. Jag fortsatte sedan med att utbilda mig till Yogamassör, inom Ayurveda och nu inom Yoga. Under den här tiden växte namnet till mitt företag fram, Balance by Emma.

Kan du berätta mer om livsfilosofin och läkekonsten Ayurveda?

Ayurveda betyder kunskap (Ayur) om livet (veda). Denna 5000-åriga indiska livsfilosofi och läkekonst syftar till att stärka kroppens medfödda självläkande förmåga. Enligt Ayurveda är hela universum och alla levande system inklusive människan, uppbyggda av fem element; rymd, luft, eld,vatten och jordInom Ayurveda identifierar man tre olika doshor – Vata, Pitta och Kapha samt kombinationer av dessa. Vi har alla en unik kombination av de tre vilken bildar vår kroppskonstitution. Den får vi redan i födelseögonblicket och följer oss genom hela livet. Vi är alla unika, olika och behöver olika saker för att må bra, för att vara i balans. Inom Ayurveda vill man balansera eventuella obalanser i doshorna. Det är obalanserna som på lång sikt kan orsaka oss hälsoproblem.Som Hudterapeut med Ayurvedisk inriktning ser man på huden som Vata – Torr, mogen. Pitta- känslig, lätt blandad. Kapha – Fet, blandad.

Vilken typ av massage tekniker tycker du mest om och vad driver dig till att vara den bästa massageterapeut?
.Jag ger två helt olika massager, en oljemassage på bänk som jag har utvecklat själv med tiden. Den är inspirerad från den indiska oljemassagen (Abhyanga), Ayurveda och den svenska klassiska massagen. Det är en mjuk massage med eteriska oljor, inslag av stretch och marmapunktstumulering (energipunkter). Avslutas alltid med en huvudmassage vilket alla älskar. Vi är så mycket i vårt huvud idag, många tankar, stress mm. Huvudmassage är ett effektivt sätt att få kunden att slappna av och stilla tankarna med. Mycket spänningar sitter i käkarna, nacke och huvudet.Jag har många kunder som blir förvånade att spänningar kan släppa vid en mjuk massage, då de ofta är vana vid hård massage, tex idrottsmassage. Att det behöver göra ont för att vara bra. Den andra massageformen jag ger är Yogamassage.

Yogamassagen som kommer från Indien är en kombination av oljemassage + Yoga + Ayurveda. Det är en otroligt effektiv behandlingsform som frigör energiflödet i hela kroppen. I den här behandlingen ger jag en mer djupgående massage i kombination med stretchning och andning i fokus. Kunden ligger på en uppvärmd madrass på golvet.

Andningen gör att kunden kommer i kontakt med sin kropp, kommer djupare in i stretcharna och slappnar av. Kunden är vaken och delaktig i behandlingen och den anpassas helt efter deras behov, problemområden och kropp. Det blir därmed en varierande och rolig behandling att ge. Att se effekterna av massagen, hur de påverkar mina kunder är det som driver mig vidare. Jag vill ständigt utvecklas och utveckla mina behandlingar. Jag tycker om att kombinera olika läror i en och samma behandling. Såsom Aromaterapi, Ayurveda, kristaller, oljemassage, klassisk massage, Yoga och andning.

Hur laddar du mellan kunderna?

Jag har alltid tid före och efter mina kunder. Tid för dem och tid för mig.

En del av tiden är till för kunderna, för att prata lite före och efter behandlingen, ge dem vatten/te. Tid för kunden att landa, inte hoppa upp och ut i verkligheten. Tid för mig att skriva av mig, anteckningar, tankar, information från behandlingen och kunden. Den andra delen av tiden är för mig, för det jag behöver. Förbereda inför nästa behandling, ge rummet ny luft, fylla på med energi, andas mm.Ibland gör jag en andningsövning, stretchar eller bara lägger mig en stund på min uppvärmda madrass eller bänk. Att ligga ner där mina kunder ligger ger mig en påminnelse om hur bra de har det!

Vad vare som fick dig att vilja engagera dig i mammahjärtat?

Det mail jag fick av Lucy. Det kändes självklart för mig. Jag får så mycket av att ge till andra. Att ge till de som behöver det.

Att få träffa Lucy var fantastiskt, hennes glädje och skratt gick rakt in i hjärtat. Jag skrattade bara av att hon skrattade.

Mammans lycka och tacksamhet efter behandlingen.

          NYA BANOR – MASSAGE OCH FRISKVÅRD

Tillsammans lägger vi ett pussel där du i högsta grad är delaktig och känner att det finns massor du kan göra för att höja din livskvalitet.

.
Vad var det som fick dig att utbilda dig till massageterapeut?
En önskan att omskola mig och att arbeta med hälsa. Med en barnmassagemassageutbildning i bagaget från mitt arbete som pedagog på förskola hade jag redan förstått vilka fördelar man har av massage.
Du jobbar med ett helhetstänk när det kommer till hälsa, kan du utveckla detta?
För att komma tillrätta med hälsoproblem kan du inte bara fokusera på en del, utan man behöver ta in fler aspekter. Stress är en bov bakom många symptom, vi ger oss inte tid att ta hand om oss själva. Ofta ger jag yogiska övningar, som är kopplade till din andning när jag ger förslag på rörelser du kan göra hemma/på jobbet. Med hjälp av din andning kan du ta mer kontroll över stress och stanna upp och reflektera. Jag arbetar också med olika behandlingar för olika behov, och använder mig även att eteriska oljor av terapeutisk kvalité i mina behandlingar. Jag kan även komma in på kost/sömn m.m. Och Ibland vill man ju bara komma och få en skön avslappnade massage eller förebygga spänningar, och då är det som gäller.
Hur kan jag ta mer ansvar för min hälsa?
Ditt eget ansvar är i första hand att söka hjälp och information om du inte har kunskaper själv. Men sunt förnuft räcker ganska långt. De flesta vet att det är en massa konstiga tillsatser, och tillsatt socker i vår mat, den är även besprutad. Så ät så mycket som möjligt ekologiskt och rör på dig. Se till att skapa en balans i vardagen. Och lika viktigt som att vi rör på oss (speciellt om vi har stillasittande arbeten) är att vi avsätter tid för att vila. Vi tänker ofta att vi ska vila sen – när vi gjort det och det och det…. och då hinner vi ofta inte.
Vilken typ av massage tekniker tycker du mest om och vad driver dig till att vara den bästa massageterapeut?
Jag gillar att arbeta med olika tekniker, att gå från att söka problem och leka detektiv, till att ge den underbara taktila lugnande massagen. Det som driver mig är att göra ett jobb som jag kan vara nöjd med och stolt över!
Beskriv din ideala arbetsmiljö, relaterat till massage.
Det ska vara lugnt, utan störande ljud från omgivning. Ombonat och varmt, man blir lätt lite kall när kroppen går ned i varv och man slappnar av. Miljön ska också andas lugn och vara inbjudande. Jag använder även dofter och lugn musik.
 .
Varför är massage viktig?
För att med massage behandlar du både kropp och själ. Mänsklig beröring är helande.
Hur laddar du mellan kunderna?
Har jag haft det lite stressigt innan så använder jag gärna någon eterisk olja som är lugnande. Är det sommar sitter jag gärna ute och tar en fika och läser en bra bok om jag har lite länge tid mellan kunderna. Någon enkel andningsövning och att man visuellt grundar sig funkar också bra.
Vad var det som fick dig att engagera dig i Mammahjärtat?
En önskan om att göra något ideellt, jag har haft tankar på det länge, och då passade denna förfrågan jättebra. Det känns bra att samarbeta med en så engagerad och seriös organisation som Mammahjärtat. Gillar konceptet att Skicka vidare. Och tar man hand om föräldrar och ger dem lite omsorg, så kommer det även barnen till godo i form av en lite mer avslappnad förälder. Tror på att skapa ringar på vattnet!
 .
Vad tycker du man ska tänka på om man har en dröm?
Att se möjligheter och inte hinder. Att vara uppmärksam på tillfällen/möjligheter som presenterar sig och att våga ta hjälp.

Alejandria Hair & Art

Rosa Alejandria är en egenföretagande hårkonstnär med färg som passion. Här berättar hon om hur det är att driva eget företag och att följa sina drömmar.

.

Varför valde du att bli frisör?

För att jag älskar att skapa med mina händer. Det finns så mycket vackert man kan göra med färg och form. Hårfärgning har blivit min specialitet, och jag ser det helt klart som en konstform! Samtidigt som jag har 12 år som frisör bakom mig utvecklas jag varje dag och lär mig nytt inom hår och skönhet. Det gillar jag.

.

Visste du från början att du ville starta eget?

Ja, det har alltid varit mitt mål. Jag valde att starta eget eftersom jag tycker om att bestämma själv över min tid och arbeta när och hur mycket jag vill. Jag arbetar hårt för mig och mina drömmar!

.

Vad gör du för att följa dina drömmar?

Min inställning är att det viktigaste är att kämpa på och aldrig ge sig, att ha ett tydligt mål även om vägen inte är lätt. För fem år sedan flyttade jag till Sverige från Peru för att följa kärleken och för att utvecklas professionellt. Det var ett stort steg, men jag är väldigt glad att jag vågade satsa!

.

Vilka drömmar har du för framtiden?

Jag vill gå från att hyra frisörstol till att öppna en helt egen salong med förstklassiga tjänster. Och att tävla som frisör vore roligt!

Hur mycket omtanke behöver man ge sitt hår och hur ofta?

Håret är en känslig del av kroppen som behöver kärlek! Bästa sättet att hålla håret friskt och vackert är att använda bra hårprodukter och göra en hårbehandling med 2-3 veckors mellanrum.

.

Är det irriterande när vi (kunder) inte har en aning om hur vi vill klippa oss? Utan bara säger att “det ska se bra ut”?
Inte alls! Tvärtom tycker jag att det är roligt om kunden litar på mig och låter mig hitta någon spännande frisyr som passar riktigt bra.

.

Är man oförskämd om man kollar mobilen under klippningen?
Det är kundens tid och mitt ansvar är att de känner sig som hemma. Jag vill att mina kunder ska kunna koppla av på det sätt som passar dem bäst!

.

Vad var det som fick dig att engagera dig i Mammahjärtat?

Jag tycker att det är ett härligt initiativ och något som jag kunde bidra till med mitt arbete. Jag förstår att det kan vara tufft att vara ensamstående förälder, och att göra något gott för en medmänniska gör mig alltid glad.

Helenas Fotvård

Helena Rudin är fotterapeuten som står för Mammahjärtats medicinska fotvårdsbehandlingar.

.

Varför valde du att starta eget som fotterapeut?

Jag hade faktiskt tänkt på att bli fotterapeut i 15 år och tyckte att det verkade roligt, men det var inte förrän barnen blev stora som jag gjorde slag i saken och utbildade mig. Innan det jobbade jag inom psykiatrin i nästan 30 år, så det låg nära till hands att jobba med människor och omvård.  Plus att jag tycker att fötterna är en bortglömd kroppsdel!

.

Hur ofta behöver man ge sina fötter kärlek och omtanke?

Man ska ta hand om sina fötter som man gör med övriga kroppen. Fila fötterna en gång i veckan och smörj in dem varje dag. Vara noga med val av skor!

.

Vad är skillnaden på medicinsk fotvård och pedikyr?

Pedikyr är mer fokuserat på det yttre – lite filning massage och nagellack.Medicinsk fotvård är inriktat på att behandla särskilda problem eller att förebygga och mjuka upp fpå ett grundligt sätt för den som inte har några fotproblem.

.

Vad är vanligaste orsaken till medicinsk fotvård?

Mina kunder kommer ofta för att få hjälp med svamp, förhårdnader, hälsprickor och vårtor.

.

Hur ofta ska man gå på medicinsk fotvård, tycker du?

Det är väldigt individuellt! Om man inte har några problem tycker jag att man kan gå 2 ggr/år för att få en ordentlig genomgång. Jag tycker också att man kan unna sig en behandling innan sommaren och innan jul/nyår!

Vad är det bästa med ditt yrke?

Att få träffa många olika människor och att kunna göra skillnad! Det blir ju resultat på en gång, och det gillar jag. Tacksamheten från nöjda kunder är också något som sporrar mig varje dag.!

Vad tycker du man ska tänka på om man har en dröm?

Ta tag i drömmen och prova! Det är bättre att ångra något man gjort i stället för att ångra något man inte gjort – så har jag alltid resonerat.

Vad är din viktigaste erfarenhet av att vara egenföretagare?

Att det måste få ta tid att bygga upp ett företag. Man behöver ha tålamod och jobba målmedvetet!

Vad var det som fick dig att engagera dig i Mammahjärtat?

Att kunna ge något betydelsefullt till någon annan, det känns bra! Alla kan vi göra något för varandra, och det här ett sätt för mig.

Vacker Hy

Nina Lindblom driver salongen Vacker Hy i Kungsängen och är en av de samarbetssalonger som ger av sin tid i Mammahjärtat.

.

Nina, varför har du engagerat dig i Mammahjärtat?

Jag blev tillfrågad om jag ville vara med och det var aldrig någon tvekan. Jag vet själv att det kan vara tufft att hinna med sig själv med barn och familj eftersom jag själv har fyra barn. Det är en lyx att få unna sig en skön behandling på salong, och jag vill hjälpa ensamstående föräldrar få mer kraft och energi att ta hand om sina barn genom att de själva får bli ompysslade med en skön behandling.

.

Varför valde du att bli hud- och spaterapeut?

Jag utbildade mig till hud- och spaterapeut/massör för 10 år sedan. Det var inte så långt kast från min grundutbildning undersköterska, eftersom omvårdnad av människor och skönhet har alltid legat mig nära till hands. Jag älskar att få ge en skön energi av min behandling till mina kunder som de kan ta med sig från salongen och sprida vidare! En ofta kommentar jag får höra är: Jag känner mig som en ny människa! Härligt!

.

Du både utbildade dig och startade eget företag efter att du fått barn. Hur var det?

Det gick jättebra! Vi var ju två föräldrar som tillsammans fick vardagslivet att funka. Min man har varit ett bra stöd hela vägen, och det hjälpte mig att uppfylla en dröm som jag inte trodde var möjlig från början. Efter min utbildning fick jag frågan om jag ville hyra in mig på en salong vid ett frisörbesök. Varför inte? tänkte jag och började ta reda på hur allt fungerade med att starta eget.

.

Har du några tips till våra singelföräldrar som vill starta eget?

Tänk igenom ordentligt vad du vill satsa på och försök ha ett stöd bakom dig, kanske en vän eller förälder. Vill man verkligen något så får man kämpa ett tag, men det är det värt efteråt för att få jobba med det som man älskar! Utnyttja de kontakter du har och var inte rädd för att be om hjälp! Lycka till!

Vad är det bästa och sämsta med att driva eget?

Det bästa är att allt du gör är för dig själv och ingen annan. Det finns inget sämsta tycker jag. Mindre roliga saker att göra ibland, men jag försöker att alltid se det positiva och tänka på var stod jag igår och var ska jag stå imorgon!

.

Hur hittar du motivation när det är tufft att balansera familjelivet och företagandet?

Jag tränar och försöker hitta en egen stund varje dag för eftertanke. Det kan vara en promenad i skogen eller en stunds meditation. Jag försöker hitta kraften i mig själv och njuta av härliga kunder som ger mig tacksamhet för sina behandlingar!

.

Vad är din viktigaste lärdom av allt det här?

Att vara sig själv och njuta av det man kan göra! Gör det du är bra på. Ingenting är omöjligt, så ta chansen när den kommer!

Mammahjärtat
Adress: Ringvägen 11
196 30 Kungsängen, Stockholm
E-post: info@mammahjartat.se